У даному матеріалі ви дізнаєтесь з чого почати експорт овочів (часнику, кукурудзи, грибів, гороху, квасолі, помідорів, огірків, цибулі, кабачків, баклажанів, перцю та ін.) з України до країн-членів ЄС: які ввізні мита, тарифні квоти, основні країни-споживачі, вимоги ЄС до продуктів, основні етапи експорту, правила походження в рамках ПВЗВТ і додаткові вимоги замовників.
Ввізні мита ЄС для експорту овочів
Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, ставки увізних мит ЄС для більшості позицій Групи 07 були зниженні до 0% (за умови наявності сертифікату EUR.1). Зокрема, для цибулі – з 9,6% до 0%, більшості морожених овочів – з 14,4% до 0%. Для окремих товарів (свіжі помідори, огірки, кабачки) в ЄС діє вхідна ціна (див. trade.ec.europa.eu/tradehelp).
Окремі товарні позиції Групи 07 підпадають під дію безмитних тарифних квот:
Перелік тарифних квот, а також ставки увізних мит в межах квоти та поза межами квот дивіться за посиланням на сайті Мінекономрозвитку.
Тенденції українського експорту овочів до ЄС
Ринок ЄС є перспективним напрямком для експорту українських овочів. В експорті Групи 07 до ЄС значну вагу традиційно займають овочі:
- бобові сушені (горох, квасоля),
- свіжі овочі (горох, помідори, огірки, чищена цибуля),
- морожені овочі,
- гриби свіжі.
Найбільші споживачі продукції українського овочівництва в ЄС:
- Польща,
- Німеччина,
- Велика Британія,
- Литва,
- Латвія.
Останнім часом значно збільшилися поставки до ЄС свіжих тепличних овочів. Так, у 2016 р. експорт свіжих огірків зріс у 2, 7 рази, помідорів — у 1,3 рази. Також вітчизняні виробники почали експортувати нові групи товарів:
- кабачки,
- баклажани,
- перець, тощо.
Вітчизняні виробники поки не вичерпують обсяг передбачених тарифних квот. Так, поставки часнику у 2016 р. становили 9,8% від обсягу тарифної квоти, цукрової кукурудзи - 0,8%, консервованих грибів - лише 0,07%.
Тобто існує значний потенціал для нарощення обсягів безмитних поставок цих продуктів до ЄС.
Поточний стан використання безмитних квот ЄС Україною можна дізнатися у розділі веб-сайту Європейської комісії "Tariff quota consultation".
Основні позиції поставок з України до ЄС, група 07, 2016 рік
ТОП-5 товарів, що поставляються з України до ЄС, 2016 рік
Правила походження в рамках ПВЗВТ з ЄС
Для отримання преференційного доступу на ринок ЄС у рамках ПВЗВТ необхідно підтвердити походження товару з України та отримати сертифікат EUR.1 (видається митницями безоплатно на кожну партію товару). Загальне правило походження: виробництво, у якому всі матеріали Групи 07 вироблені цілком в Україні. На веб-сайті Державної фіскальної служби можна ознайомитися з наступною інформацією:
- порядком видачі сертифікатів походження EUR.1;
- методичними рекомендаціями з оформлення та заповнення граф сертифікатів з перевезення (походження) товарів з України за формою “EUR.1
- зразком бланка сертифіката з перевезення товару з України за формою “EUR.1”, затвердженого Угодою (скачати)
- формою заяви для видачі сертифіката з перевезення товару з України за формою “EUR.1” (скачати)
- переліком підрозділів митниць ДФС та їх адресами розміщення, які здійснюють оформлення та видачу сертифікатів з перевезення товарів форми “EUR.1”
Для оперативного вирішення проблемних питань з оформлення та заповнення сертифікатів з перевезення товарів з України за формою “EUR.1” звертатися за телефонами ДФС: (044) 247-28-05, (044) 247-27-70 або на поштову скриньку: origin.unit@sfs.gov.ua
Вимоги до продуктів при експортів до ЄС
При ввезенні плодів та горіхів до ЄС необхідно дотримуватися правил, що гарантують їх безпечність (trade.ec.europa.eu/tradehelp):
Контроль забруднюючих речовин у харчових продуктах
Максимально допустимий вміст забруднювачів (нітратів, важких металів) у овочах на ринках країн ЄС (Регламент (ЄС) №1881/2006 - англ.)
Контроль залишків пестицидів у рослинних продуктах, призначених для людського споживання
Перелік продукції (у т.ч. Група 07), яка контролюється щодо максимально допустимого залишкового рівня пестицидів (Додатки до Регламенту (ЄС) №396/2005 - англ.) Активні речовини можна використовувати у продуктах захисту рослин тільки за умови, що їх включено до бази даних пестицидів ЄС (Регламент (ЄС) 1107/2009) - англ.)
Простежуваність
Вимога належним чином маркувати або надавати відповідні документи про продукцію. Імпортер харчової продукції в ЄС має забезпечити наявність вичерпної інформації щодо всього ланцюга виробництва та переміщення продукту (Регламент (ЄС) №178/2002 - англ.)
Маркування харчових продуктів
Загальні та спеціальні правила маркування харчових продуктів (Регламент (ЄС) №1169/2011 - англ.)
Контроль здоров’я рослин та фітосанітарні заходи
Імпорт рослинної продукції до ЄС підлягає таким заходам контролю (Директива №2000/29/ЄС - англ. з урахуванням Регламенту (ЄС) №2016/2031 - англ.):
- наявність фітосанітарного сертифікату;
- проходження митних перевірок у пункті в'їзду на територію ЄС;
- попереднє повідомлення у митні органи ЄС про прибуття вантажу рослин;
- включення імпортера з ЄС до офіційного реєстру держави-члена ЄС.
Контроль безпечності харчових продуктів нетваринного походження
- Загальні правила щодо гігієни (Регламент (ЄС) №852/2004 - англ.)
- Вимоги щодо забруднювачів у харчових продуктах та щодо матеріалів, які контактують з харчовими продуктами (Регламент (ЄС) №1935/2004 - англ.)
- Загальні умови приготування харчових продуктів (у т.ч. Директива №89/108/ЄС щодо швидкої заморозки - англ.)
Маркетингові стандарти для свіжих овочів
Загальні та специфічні маркетингові вимоги до овочів, призначених для продажу у свіжому вигляді, визначені у рішенні (ЄС) №543/2011 - англ.) Зокрема, специфічні маркетингові стандарти передбачені для помідорів, солодкого перцю, салату.
Додаткові вимоги замовників з ЄС
Замовники з ЄС можуть вимагати від виробника наявності сертифікату відповідності певному міжнародному стандарту:
- ISO 22000,
- FSSC 22000,
- GlobalGAP,
- GAPs,
- BRC,
- IFS.
Ці сертифікати не є обов’язковими для ввезення на територію ЄС, проте вони часто є необхідною умовою для реалізації продукції в ЄС. Так, переважна більшість європейських торгових мереж працює зі стандартом GlobalGAP (www.globalgap.org).
Основні етапи здійснення експорту овочів
- Провести підготовчу роботу забезпечити відповідність вимогам ЄС щодо безпечності харчового продукту, провести сертифікацію на відповідність міжнародним стандартам (за необхідності), вивчити ринок збуту, знайти партнерів в ЄС тощо.
- Провести акредитацію (облік) на митниці та отримати картку акредитації’ компанії або приватного підприємця (безоплатно).
- Укласти зовнішньоекономічний контракт та договір на надання транспортно-експедиційних послуг.
- Отримати фітосанітарний сертифікат - видається державним фітосанітарним інспектором Головного управління Держпродспоживслужби в області на підставі проведених фітосанітарних процедур, на кожну партію вантажу об'єктів регулювання, які включені до Переліку об'єктів регулювання відповідно до Постанови КМУ від 12.05.2007 року №705 (строк дії - 14 днів на території України).
- Отримати сертифікат з перевезення товару EUR.1— видається безоплатно на кожну партію товару митницями ДФС України під час або після здійснення експорту товару (для уповноважених експортерів - не потрібен).
- Провести митне оформлення вантажу в режимі експорту, надавши необхідні документи (митну декларацію, контракт, інвойс, калькуляцію виробництва, транспортну накладну, сертифікат EUR.1, фітосанітарний сертифікат, ін.).
- Пройти митні перевірки та фітосанітарний контроль у пункті в'їзду на територію ЄС. Рослинна продукція повинна бути заявлена щонайменше за 24 год до прибуття вантажу до місця перетину кордону (попередні повідомлення надсилаються у пункт пропуску або через електронну систему TRACES).
Корисні посилання
Розділ «Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС» - посилання на веб-сайт Мінекономрозвитку
Відповіді на актуальні питання щодо експорту до ЄС - посилання на веб-сайт Мінекономрозвитку
При Мінекономрозвитку на постійній основі діє телефонна лінія щодо надання роз’яснень з питань функціонування зони вільної торгівлі між Україна та ЄС: тел. +38 (044) 596-67-05 Графік роботи: Пн-Пт з 14:00 до 17:00
Ресурс ЄС із підтримки експортерів: trade.ec.europa.eu/tradehelp
Експорт свіжих фруктів та овочів до Європи (англ.): www.cbi.eu/market-information/fresh-fruit-vegetables
Центр підтримки аграрного експорту до країн ЄС при Мінагрополітики: www.agritrade-ukraine.com
Практичний довідник аграрного експортера до ЄС (прочитати)
Практичний довідник органічного експортера до ЄС (прочитати)
Офіс з просування експорту при МЕРТ: www.epo.org.ua
Міжнародні виставково-ярмаркові заходи та ділові форуми - rei.mfa.gov.ua/ua/foreign-business/foreign-events
Митне оформлення: Спрощення процедур торгівлі (ДФС)
Стандарти ЄС: www.standardsmap.org/identify