Здивувати чорницями: чи готові в ЄС купувати незвичні продукти з України

Чи здатні українські компанії запропонувати ЄС новаторські продукти, які не мають аналогів? А найголовніше - чи здатні вони знайти нішу на європейському ринку для такої продукції?

В межах інформаційної кампанії "Євроінтеграція: сила можливостей" видання "Європейська правда" продовжує цикл статей, присвячених історіям успіху українського бізнесу на ринку ЄС. До вашої уваги скорочена версія публікації про успіх компанії LiQberry.

Наш новий герой – компанія LiQberry, яка вже 8 років виробляє чорничну пасту. При цьому - використовуючи у виробництві власну технологію, яка, запевнюють у компанії, дозволяє повністю зберегти корисні компоненти ягід без додавання консервантів, цукру та води.

Останнє - важливо в першу чергу, коли йдеться про експорт. Адже компанія від початку позиціонує себе не лише як "органіку", але як виробника продукції, що не має аналогів.

Але чи реально переконати європейців купувати "щось особливе" українського виробництва?

Як розповідає директор з маркетингу Євгенія Нечитайло, експорт до ЄС розпочався два роки тому, а наразі 5% пасти експортується за кордон.

"Для невеликих компаній дуже важко самотужки організовувати продажі у ЄС, а тому ми працюємо з європейськими партнерами, знайти яких нам вдалося вже після першої участі у виставці в Німеччині. Ми представлені у спеціальних магазинах, що торгують органічною продукцією не лише у Німеччині, але у Литві, Польщі, Естонії, Бельгії та Нідерландах", - розповідає вона.

Разом із тим, новаторський продукт вимагає зовсім іншої стратегії, а найголовніше – рекламних бюджетів, коштів, яких в українців немає.

"Звичайно, нам було б набагато простіше позиціонувати себе як звичайне органічне варення – попит на таку продукцію в ЄС також чималий. Проте, і це ключова позиція – ми наполягаємо на особливості своєї продукції, і це часто створює проблеми", - розповідає Євгенія Нечитайло.

Зокрема, вимоги ЄС значно жорсткіші за українські, і у сфері реклами також. Якщо на етикетці пасти, що продається в Україні, можна написати, що чорниця знижує рівень цукру у крові, то в ЄС для такого висновку потрібні дані наукових досліджень, причому зроблених не в Україні. Звичайно, що це ускладнює просування нової продукції.

У ситуації, коли відсутність рекламних бюджетів не дозволяє активніше просуватися на ринки ЄС, завжди можна спробувати пошукати долі в інших країнах. Тим більше, що успіх в ЄС часто "відкриває двері" й на інші ринки.

Втім, перша спроба LiQberry знайти покупців у Азії - а конкретніше, у Саудівській Аравії - не була вдалою.

Однак друга спроба була вже більш успiшною – і тут не обійшлося без ЄС.

У компанії скористалися можливостями програми, яку пропонує українському малому бізнесу Європейський банк реконструкції та розвитку.

Вже давно стало аксіомою, що у сучасному світі найкоротший шлях до успіху починається зi створення нових ідей. Зазвичай в українському контексті цю думку подають як приклад того, що нам поки що нема чим здивувати світ.

Проте практика показує протилежне - українські компанії вже готові генерувати нові продукти. Чорнична паста - далеко не перший приклад. Наприклад, ми вже писали про українські скретч-карти або про експорт в ЄС українських брендів. І навіть у консервативній харчовій сфері, як виявляється, нам є чим здивувати ЄС. 

З повною версією публікації, що підготовлена в рамках інформаційної кампанії "Євроінтеграція: сила можливостей", яка реалізується за підтримки проекту ЄС Association4u, можна ознайомитися на сайті видання "Європейська правда".