Мінекономіки впроваджує європейську практику маркування м’яса, оливкової олії та меду

Мінекономіки затвердило Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів. Ці правила застосовуватимуться на всіх етапах реалізації восьми категорій продуктів, які були вироблені в Україні або ввезені (переслані) на митну територію України.

Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Порядок установлює правила зазначення «країни походження» або «місця походження» в маркуванні для:

  1. м'яса великої рогатої худоби, свіжого або охолодженого;
  2. м'яса великої рогатої худоби, мороженого;
  3. свинини свіжої, охолодженої та мороженої;
  4. баранини і козлятини свіжої, охолодженої та мороженої;
  5. їстівних субпродуктів великої рогатої худоби, свіжих або охолоджених, або морожених;
  6. м'яса та їстівних субпродуктів свійської птиці;
  7. меду;
  8. необробленої оливкової олії (virgin olive oil) і оливкової олії екстра-класу (extra virgin olive oil).

Нові правила не поширюватиметься на вказані вище харчові продукти, які призначені (вироблені) для особистого споживання.

«Наказ розроблено на основі вимог актів ЄС і він є ще одним кроком на шляху нашої євроінтеграції, а також створенні спільного ринку харчових продуктів з Європейським Союзом. Внаслідок прийняття наказу споживачі будуть отримувати більш детальну інформацію про країну або про місце походження харчових продуктів. Це також дозволить зменшити можливості для підробки і фальсифікації харчових продуктів», – зазначив заступник Міністра Сергій Глущенко.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію через 3 роки з дня набрання ним чинності.

Довідково: 

Харчові продукти, для яких відповідно до цього наказу обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.