Уряд підтримав законопроєкт, спрямований на боротьбу з фальсифікацією харчових продуктів

28 жовтня на засіданні Уряд підтримав законопроєкт, який встановлює додаткові  вимоги до маркування і реалізації харчової продукції та удосконалює чинне законодавство в харчовій сфері.

Реалізація цього законопроєкту дозволить запобігти недобросовісній конкуренції в галузі виробництва харчової продукції, забезпечити належну простежуваність харчових продуктів, оновити та доповнити термінологію, а також гармонізувати національне законодавство з європейським.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Серед нововведень законопроєкту:

  • нові визначення та доповнення норм, спрямованих на боротьбу з фальсифікацію харчових продуктів на споживчому ринку України, наприклад: «фальсифікований харчовий продукт», «харчове шахрайство», «веганський харчових продукт», «вегетаріанський харчовий продукт», «імітаційний харчовий продукт», «ремісничий харчовий продукт», «представлення харчового продукту» тощо;

  • удосконалення чинних норм законодавства щодо діяльності операторів ринку, яка пов’язана з виробництвом та/або введенням в обіг  харчових продуктів тваринного походження;

  • реєстрація та внесення до Переліку об’єктів санітарних заходів, таких як: харчові добавки, ароматизатори, харчові ензими, води природні мінеральні, твердження про поживну цінність, твердження про користь для здоров’я тощо.

  • здійснення перевірок уповноважених осіб, уповноважених акредитованих лабораторій, референс-лабораторій з боку компетентного органу;

  • посилення вимоги безпосереднього допуску до виробництва харчових продуктів персоналу, який має медичні протипоказання;

  • провадження рейтингу дотримання загальних гігієнічних вимог закладами громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами;

  • посилення відповідальності за порушення вимог харчового законодавства.