Експорт України до ЄС збільшився на 26%, – Мінекономрозвитку

Питання торгівлі

10.01.2018

Український експорт до країн Євросоюзу збільшився майже на 26%.

Про це повідомляється на сторінці Міністерства економічного розвитку та торгівлі України у Facebook.

На 25,9% зріс український експорт товарів і послуг до ЄС, і склав $14,4 млрд. Український бізнес в минулому році отримав додаткові торговельні преференції від ЄС. Мова йде про додаткові нульові квоти для українського меду, кукурудзи, зернових, оброблених томатів. Плюс відбулась повна лібералізація імпорту з України взуття, мідних та алюмінієвих виробів, електронної апаратури для відтворення зображення. Більше того, вже у найближчому майбутньому ми готові вести діалог з європейськими партнерами для отримання додаткових преференцій для українських виробників.

Також Україна приєдналася до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження. Застосування Конвенції спростить доступ українських товарів на ринки ЄС та ЄАВТ (Європейська асоціація вільної торгівлі), Балканських країн, Єгипту, Ізраїлю та інших. Усього 42 країни та території. Інструмент повноцінно запрацює вже з цього року.

У 2017 році почала діяти Угода про вільну торгівлю з Канадою, яка відкрила безмитний доступ для українських експортерів до 98% ринків товарів. Чим українські виробники почали одразу активно користатися. Нещодавно наш експорт до Канади поповнився 154 новими товарними позиціями, велика кількість з них – продукція з високою доданою вартістю. За 10 міс 2017 експорт товарів до Канади склав $36.9 млн і збільшився на 61.5% або на $14.0 млн.

Мінекономрозвитку активно веде переговори про підписання Угоди про вільну торгівлю з Туреччиною та аналогічної – з Ізраїлем.

Також нам вдалось перезавантажити економічні відносини з Китаєм. На початку грудня відбувся візит Віце-прем’єра Державної ради КНР Ма Кая до України. Його візит – потужний сигнал, який вказує про перезавантаження двосторонніх відносин. Тоді ж Ма Кай повідомив нам, що Китай готовий вкласти $7 млрд в проекти з Україною.

Нарешті, багато минулого року зроблено для створення системи підтримки українських експортерів. Запуск цієї системи є одним із наших ключових пріоритетів на поточний рік. Це і початок роботи Інституції з підтримки та просування експорту, і Експортно-кредитного агентства, і багато іншого. Дороговказом для цього стала нещодавно прийнята Урядом Експортна стратегія України на найближчі 4 роки.

Інші новини

Всі новини