На крок ближче до ЄС: Верховна Рада ухвалила запуск трьох важливих проєктів

Допомога ЄС

20.12.2019

Україна за підтримки Європейського Союзу  розпочне проєкт для підвищення безпеки на дорогах, у Миколаєві оновлять систему водопостачання та водовідведення, а залізничний напрямок Долинська – Миколаїв – Колосівка зроблять сучасним та енергоощадливим. Ратифікацію відповідних угод ухвалила Верховна Рада 19 грудня.

Дороги в містах стануть безпечнішими

Верховна Рада ратифікувала фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком і дала старт проєкту “Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України”. Фінансова угода передбачає надання Україною державної гарантії Європейському інвестиційному банку щодо забезпечення реалізації Закону «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України». 

У Львові, Одесі, Дніпрі, Харкові, Києві та Кам’янець-Подільському з’являться нові перехрестя, сучасні зупинки, обладнані wi-fi, інтерактивні табло та інтелектуальні системи управління дорожнім рухом. Що конкретно буде змінюватися у кожному місті – читайте за цим посиланням.

Такі заходи в результаті мають зробити дороги більш безпечними, зокрема зменшити кількість аварій, травм та смертей в ДТП. Загалом очікується, що мешканці міст зможуть безпечно їздити на  велосипедах, ходити пішки, менше користуватимуться приватним транспортом, а громадського не доведеться чекати довго.

У Миколаєві оновлять системи водопостачання

Парламент ухвалив проєкт закону “Про ратифікацію Грантової угоди (Проект “Миколаївводоканал” (Розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаїв) за Програмою “E5P” між Україною та Європейським інвестиційним банком”. Це означає, що «Миколаївводоканал» отримає грантові кошти (понад 5 млн євро) і зможе закупити обладнання для насосних станцій, водопровідних і каналізаційних мереж. Таке оновлення вже за рік допоможе скоротити витрати електричної енергії на перекачування води на 10%. 

Краще сполучення з миколаївськими портами

Верховна Рада України ратифікувала Гарантійну угоду (Проєкт електрифікації української залізниці “Електрифікація залізничного напрямку Долинська – Миколаїв – Колосівка”) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку. Ця угода дозволяє «Укрзалізниці» залучити 150 млн євро від ЄБРР. 

На напрямку Долинська – Миколаїв – Колосівка (Кіровоградська, Миколаївська та Одеська області) збудують другу залізничну колію, електрифікують та модернізують системи сигналізації і зв’язку. В результаті рівень пропускної спроможності напрямку збільшиться, а експлуатаційні витрати зменшаться завдяки енергозбереженню при перевезеннях. Крім того, вдасться заощадити на дизельному паливі та поліпшити екологічну ситуацію в регіоні, адже шкідливих викидів – продуктів згоряння дизельного палива – не буде.  Тож залізничне сполучення з миколаївськими портами стане кращим, догори будуть менше завантажені, а якість транзитних послуг зросте.