На Прикарпатті планують запровадити систему географічних зазначень для виробників бринзи в межах Угоди про асоціацію з ЄС

27.12.2018

На Прикарпатті планують запровадити систему географічних зазначень для виробників бринзи. Представники Івано-Франківської ОДА вже обговорили реалізацію цієї системи з експертами Проекту ЄС “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”. 

Як повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА, реалізують проект на Верховинщині, адже саме тут зберігаються особливості сироваріння.

За словами експертів, розробка широкої системи захисту географічних зазначень передбачена Угодою про асоціацію з Євросоюзом. Її застосування дасть змогу захистити місцевих виробників, сприяти розвитку сільських територій, приваблювати  туристів, а головне – створити умови для експорту місцевої продукції.

Цей проект уже впроваджується у Закарпатській області, де з-поміж сироварів створено Асоціацію виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

“Географічне розташування нашої області дає змогу виготовляти екологічно чисту продукцію, яка користується неабияким попитом серед споживачів не лише Прикарпаття, а й усієї України. На сьогодні наш унікальний продукт – бринзу – виготовляють на Верховинщині та Косівщині. Ці райони здавна славилися своїми добрими традиціями у галузі сироваріння. Тож для реалізації проекту також варто розглядати і Косівський і інші гірські райони”, – розповіла Марія Савка, перший заступник голови ОДА.

Проект впроваджується за підтримки Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, а також  Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Раніше повідомлялося, що до Міністерства аграрної політики і продовольства вже подали першу заявку на реєстрацію географічного зазначення “ГУЦУЛЬСЬКА ОВЕЧА БРИНДЗЯ”, яка в майбутньому стане підставою для охорони цього зазначення і в Євросоюзі.