Ольга Стефанішина закликала партнерів продовжити всебічну підтримку України

20.07.2022

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина закликала міжнародних партнерів до єдності, а також продовження зміцнення позицій України для завершення війни. 

На цьому урядовиця наголосила під час Конференції з підтримки відбудови України та її європейської перспективи, яку проводив відділ міжнародних відносин Європейського економічного та соціального комітету у Кракові, 19 липня.  

«Дуже важливо створити спеціальний трибунал щодо росії та визнати цю країну державою спонсором тероризму. Крім того, на росію мають бути покладені зобов’язання про щорічні виплати репарацій Україні, аби передача влади в росії супроводжувалась розумінням історичної та фінансової відповідальності за агресію», – наголосила Ольга Стефанішина під час виступу.  

Вона подякувала ЄС та США за мобілізовані ресурси для бюджету України, що забезпечило соціальні виплати, роботу медичних закладів тощо. 

Ольга Стефанішина акцентувала, що росії не вдалося досягти поставлених цілей, а єдиний можливий сценарій для кремля сьогодні це затяжна війна, тому Україна потребуватиме подальшої підтримки, зокрема військової, фінансової та інвестицій у відбудову. 

У цьому контексті урядовиця наголосила, що першочергові потреби у реконструкції потрібно закрити до початку опалювального сезону взимку. 

Вона також відзначила, що поряд зі значними руйнуваннями цивільної інфраструктури цілями ракетних ударів стають підприємства. У зв’язку з цим Україна потребує залучення додаткової підтримки для збалансування бюджету. Ольга Стефанішина звернула увагу на важливість виділення 8 млрд. євро макрофінансової підтримки, що були запропоновані Єврокомісією.