Парламент ухвалив закон для створення єдиного Геопорталу кадастрів та геопросторових даних

Угода про асоціацію

13.04.2020

Верховна Рада України у другому читанні ухвалила Закон №2370 «Про національну інфраструктуру геопросторових даних». Завдяки цьому закону буде створено єдиний Геопортал кадастрів та геопросторових даних.

Закон про Національну інфраструктуру просторових даних – один зі складових запуску прозорої земельної реформи. Він дасть можливість об’єднати інформацію про різні об’єкти інфраструктури, мережі комунікацій та бази даних в одному місці. Відтак Україна щороку заощаджуватиме 100 мільйонів гривень, які витрачалися через неузгодженість між різними адміністраторами кадастрів.

Крім цього, цей закон дозволить агрегувати та систематизувати інформацію про геопросторові дані й метадані та отримувати якісну аналітику. Інформація буде відкритою та безкоштовною й оновлюватиметься в режимі реального часу. Геопросторові дані будуть під контролем держави та захищеними від маніпуляцій з боку рейдерів.

Закон забезпечить широкий доступ до геопросторових даних, розвитку ринку сучасної геоінформаційної продукції і геоінформаційних послуг згідно з рекомендаціями Директиви 2007/2/ЄС Європейського Парламенту і Ради від 14 березня 2007 року із запровадження інфраструктури геопросторової інформації у Європейському Союзі (INSPIRE).

Довідково.

Національна інфраструктура геопросторових даних – це комплексна система, яка об’єднує десятки інформаційних шарів з важливими просторовими даними (рельєф, підземні/наземні комунікації, водні та лісові ресурси, інфраструктура, об’єкти нерухомості, статистична інформація, демографічні дані та інше) на базі єдиної геодезичної та картографічної основ. Забезпечення широкого та зручного доступу до цієї інформації через єдиний геопортал дозволить багатьом галузям економіки і державним установам підвищити ефективність роботи, знизивши витрати на пошук даних.