Президент назвав пріоритети розвитку торгівлі з Євросоюзом

03.01.2019

Президент Петро Порошенко назвав три нових пріоритети розвитку торгівлі з Європейським Союзом.

Про це Глава держави повідомив у пості на своїй сторінці у Facebook, присвяченому третій річниці старту режиму вільної торгівлі з ЄС. 

“Наші наступні пріоритети у розвитку торгівлі з ЄС – це посилена митна співпраця, укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції, адаптація законодавства у сфері санітарних та фітосанітарних заходів”,– написав Петро Порошенко.

За його словами, за час дії ЗВТ обсяг торгівлі з Євросоюзом зріс на 40%, частка ЄС в експорті української продукції сягнула історичного максимуму у 42,5%. Якісно змінилася і структура українського експорту в бік продукції з доданою вартістю, частка якої склала 43% експорту в Євросоюз.

Довідково:

Угода АСАА (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products) є спеціальною формою Угоди про взаємне визнання, що спрямована на врегулювання законодавства, інституцій та інфраструктури, а також технічних регламентів і стандартів України з ЄС. У випадку України Угода АСАА має укладатися в форматі додатку до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Цей документ дасть змогу вітчизняним експортерам маркувати свою продукцію знаком СЕ та вільно продавати її на ринку ЄС без додаткової сертифікації. Потенційно угода ACAA може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування.

Раніше повідомлялося, що Україна звернулася до Єврокомісії щодо вичерпного переліку завдань для початку перемовин про укладання Угоди ACAA.

 

Інші новини

Всі новини