Президент підписав Указ «Про невідкладні заходи із захисту прав та інтересів осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі»

21.09.2020

Сьогодні Президент Володимир Зеленський підписав Указ «Про невідкладні заходи із захисту прав та інтересів осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі». 

«Кожен, хто потерпів від домашнього насильства, здебільшого почувається самотньою у своїй біді. Завдання держави –  одночасно захистити жертву, надати їй допомогу і прихисток. З іншого боку – вжити заходів реагування проти кривдника, як в окремих випадках, так і загалом. На жаль, 80% звернень щодо випадків домашнього насильства надходять від жінок, тому створення ефективної системи запобігання та реагування на таке насильство – важливий пункт порядку денного на найвищому політичному рівні: Президента, Уряду, і, зокрема, для мене як Віцепрем’єрки. Особливо в умовах кризи, яка загострює існуючі проблеми, включаючи питання соціальної та гендерної нерівності», – наголосила Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Завдяки Першій леді Олені Зеленській ця проблема стала предметом вирішення на найвищому політичному рівні. На жаль, за перше півріччя 2020 року надійшло понад 100 тисяч звернень від громадян щодо випадків домашнього насильства, що на 48% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Серед головних напрямів, на яких зосереджено увагу в проєкті указу, – заходи задля запобігання та мінімізації домашнього насильства, розбудова системи сервісів та притулків для постраждалих осіб, проведення інформаційно-просвітницької роботи з питань неприпустимості насильницької моделі стосунків, невідворотність покарання за насильство та надання максимальної підтримки й допомоги постраждалим особам, забезпечення особливої опіки та захисту для людей похилого віку, дітей і недієздатних осіб.

Інші новини

Всі новини