Рада ухвалила у першому читанні законопроект, що наближує Україну до стандартів ЄС з інформування споживачів

Верховна Рада України ухвалила за основу проект Закону "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" від 07 червня 2018 року №8450, що є частиною Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на 2018 – 2019 роки.

За відповідне рішення проголосували 226 народних депутатів.

Законопроектом пропонується встановити "правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти". Головним завданням законопроекту є дати споживачам можливість визначати та належним чином використовувати харчові продукти, та робити вибір, який відповідав би їх індивідуальним харчовим потребам. Реалізація його дозволить підвищити рівень захисту здоров’я громадян.

Проект Закону має на меті дати чіткі визначення: 

  • змісту основних термінів, які використовуються у цій сфері;
  • загальним вимогам до інформації про харчові продукти;
  • яка інформація (про харчові продукти) є обов’язковою для надання, а яка надається у добровільному порядку;
  • обов’язкам операторів ринку харчових продуктів;
  • порядку розміщення і представлення інформації про харчові продукти;
  • особливостям маркування та державного контролю тощо.

Законопроект передбачає внесення змін до законів України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", "Про безпечність та гігієну кормів", які випливають із цього проекту.

Проект містить дванадцять додатків, у яких пропонується визначити, зокрема, харчові продукти, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість; значення та позначення інгредієнтів; референсні величини споживання тощо.

Як повідомляється на сайті Держпродспоживслужби, ухвалення Закону буде сприяти гармонізації законодавства України із законодавством Європейського Союзу та виконанню зобов’язань України в сфері санітарних та фітосанітарних заходів в рамках Угоди та забезпечити високий рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення споживачами свідомого вибору харчових продуктів та ввести відповідальність операторів ринку харчових продуктів, що відповідають за інформацію про харчові продукти, за введення споживачів в оману.