У першому читанні ухвалено Стратегію державної екологічної політики до 2030 року

Угода про асоціацію

17.10.2018

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак переконаний, що ухвалення законопроекту «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» змінить екологічний курс країн на європейський. За словами Міністра, охорона довкілля має бути у пріоритетах державної політики, українці мають дивилися на всі сфери життя крізь екологічну призму, а бізнес поступово переходити до екологічно дружніх процесів виробництва, повідомляє прес-служба відомства.

 «Екологічні стандарти мають бути інтегровані у всі сфери економіки та повсякденне життя українців. Така система успішно діє у європейських країнах і має бути апробована і в наших реаліях. Лише інтеграція екологічної політики до соціально-економічно розвитку дасть можливість стабілізувати стан довкілля в Україні і перейти до моделі сталого розвитку», – переконаний Остап Семерак.

«Фактично дві третини населення країни проживає на територіях, де стан атмосферного повітря не відповідає гігієнічним нормативам, а стан земельних ресурсів та поверхневих водних об’єктів, якість води в них, за ступенем забруднення належать до забруднених і дуже забруднених», – наголосив Міністр.

Більшість екологічних стандартів та норм не переглядалися із часів Радянського Союзу, а це означає, що ми рухалися за стандартами, не адаптованими до нових екологічних викликів. Закладені завдання в новій стратегії спрямовані не лише на подолання наслідків екологічних проблем в Україні, а на усунення «кореневих» причин їхнього виникнення.

При цьому Остап Семерак додав, що цілі Стратегія державної екологічної політики України у разі її ухвалення Парламентом, можуть переглядатися кожні 5-6 років, залежно від ефективності їхнього впровадження.

Він також підкреслив, що розроблений Мінприроди документ відповідає європейським екологічним стандартам життя, а також середньостроковим пріоритетам дій Уряду. Над цим документом працювали спеціалісти із усіх галузей і міжнародних, і українських організацій. Крім того, він пройшов широке громадське обговорення.

Міністр нагадав, що Україна значно просунулася в імплементації європейського екологічного законодавства та виконанні своїх зобов’язань щодо запровадження екологічних вимог, на кшталт діючих в країнах ЄС. Зокрема, було ухвалено Закон «Про оцінку впливу на довкілля», який вже рік успішно працює, та «Про стратегічну екологічну оцінку», який зобов’язує враховувати потреби довкілля ще на етапі розробки та ухвалення рішень.