Українські інноватори зможуть отримати до 200 тис євро для розвитку

05.12.2019

Українські інноваційні підприємства зможуть отримати до 200 тис. євро на 3 роки на розвиток своєї діяльності. Підтримка надаватиметься за результатами конкурсу за рахунок коштів допомоги ЄС для України в програмі «Горизонт 2020». Відповідна постанова була затверджена Урядом. Про це повідомляє прес-служба МОН.

«Завдяки асоційованому членству в «Горизонт 2020» Україна отримала від ЄС фінансову допомогу на розвиток науки та інновацій. Наразі це 7 млн євро. Раніше ми затвердили порядок конкурсу, за яким частину цих коштів під свої проекти та інфраструктуру зможуть отримати українські вчені. Тепер ми внесли зміни до урядової постанови щодо використання допомоги ЄС, щоб дати підтримку також нашим інноваторам», – зазначила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Вона додала, що кращі проекти теж відбиратимуть за конкурсом. У ньому зможуть взяти участь малі та середні підприємства, зокрема, в партнерстві з вишами. Це дозволить покращити зв’язок між наукою та бізнесом.

Інноватори зможуть використати ці кошти на отримання та підтримку чинності патентів, послуги з їх оформлення, оплату доступу до баз даних, проведення необхідних досліджень, тестування та сертифікації тощо.

Підтримка надаватиметься на принципах співфінансування – частка державної допомоги може становити від 30% до 50% витрат.

Зараз порядок проведення конкурсу розробляється Міністерством освіти і науки і буде затверджуватися на Уряді. Планується, що конкурс буде оголошений наступного року.

Також постанова, прийнята Урядом, надала можливість отримувати фінансову підтримку усім національним контактним пунктам «Горизонт 2020», не залежно від їхньої організаційно-правової форми та підпорядкування.