Уряд затвердив логотип та сертифікат авторизованого економічного оператора

03.02.2021

Уряд затвердив форму, опис та правила використання національного логотипа авторизованого економічного оператора (АЕО), а також форму сертифіката авторизованого економічного оператора.

Це рішення дозволяє забезпечити практичне застосування норм Митного Кодексу України щодо функціонування АЕО. 

Підприємство зі статусом АЕО отримує можливість застосовувати спеціальні спрощення та користуватися перевагами під час здійснення митних формальностей. Водночас, сертифікат АЕО є формалізованою ознакою найвищої довіри до підприємства з боку митних органів.

Підприємство, яке отримало авторизацію AEO, може використовувати логотип на бланках службової документації, печатках, транспортних засобах, будинках та спорудах, які використовуються у діяльності підприємства тощо. 

 Забороняється використання логотипа: 

  • підприємством у разі анулювання виданої йому авторизації АЕО
  • підприємствами, що не отримали авторизацію AEO, та громадянами.  

Національний логотип авторизованого економічного оператора складається із стилізованого графічного зображення моделі планети з направленими у різні сторони стрілками та напису “AEO Ukraine”. 

Сертифікат АЕО та електронний файл із зображенням логотипу Держмитслужба видає за зверненням підприємства.

Довідково:

Інститут АЕО запроваджено Всесвітньою митною організацією у 2005 році шляхом ухвалення Рамкових стандартів безпеки і полегшення світової торгівлі. На сьогодні програми АЕО реалізовані у 97 країнах світу. Ще 20 – їх впроваджують.

29 липня минулого року Кабмін прийняв, розроблену Мінфіном спільно з Держмитслужбою постанову, яка дозволила розпочати практичну реалізацію в Україні програми авторизованих економічних операторів (АЕО). 

Також нещодавно Уряд затвердив Порядок ведення Єдиного державного реєстру АЕО,  розроблений Мінфіном та Держмитслужбою, який буде містити інформацію про підприємства, які отримали авторизацію АЕО (назва, код ЄДРПОУ, місце знаходження та тип авторизації), а також дату надання авторизації або її анулювання.

Для України програма АЕО стане інструментом підвищення ефективності ведення бізнесу, покращення маркетингового статусу компанії, яка зможе використовувати переваги статусу АЕО.