В Україні проектуватимуть системи підземного та вакуумного збору сміття

14.01.2019

З 1 вересня 2018 року вступили в дію нові державні будівельні норми щодо містобудування (ДБН Б.2.2-12:2018 “Планування і забудова територій”).

Як сказано на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, ними внесено низку змін щодо організації системи збору побутових відходів у населених пунктах. Так, унормовано проектування систем підземного та вакуумного (пневматичного) збирання сміття, що сприятиме роздільному збору, чистоті та покращенню екологічної ситуації в населених пунктах.

Підземний спосіб збору сміття безпечніший, гігієнічніший та естетичніший метод збирання відходів у населених пунктах. Вакуумний (або пневматичний) спосіб збирання побутових відходів стосується житлових будинків і є цивілізованою заміною сміттєпроводів.

Згідно з ДБН відстань від вікон житлових і громадських будинків, на якій можуть проектуватися майданчики наземного способу збирання сміття, повинна складати не менше 20 м, для підземного та вакуумного – відповідно до містобудівних і технічних умов. При цьому планувальний модуль підземного та вакуумного способів може збільшувати об’єм накопичення побутових відходів до 5 – 10 куб. м відповідно, якщо це не суперечить технічним умовам.

Місця збирання побутових відходів на житлових територіях слід розташовувати не з підвітряного боку, не на протягах, а із забезпеченням норм аерації території. Крім цього, вони мають бути обладнані для можливості прийому небезпечних відходів (хімічні джерела струму, побутові акумулятори тощо).

“Наразі в Україні дуже важливо використовувати більш сучасні рішення і технології для збору сміття в населених пунктах. Адже ця проблема з кожним роком стає все гострішою. Тому у нових містобудівних ДБН було унормовано це питання та впроваджено використання систем підземного та вакуумного збору сміття. Такі системи успішно діють у багатьох країнах Європи, зокрема, у Швеції, Австрії, Норвегії, і тепер, маю надію, будуть все більше розповсюджуватися у нас”, — повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.  За його словами, це сприятиме покращенню екологічного стану та зовнішнього вигляду наших міст.

У Мінрегіоні нагадали, що з 1 жовтня 2018 року набули чинності зміни у державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків (Зміна №4 у ДБН В.2.2-15-2005 “Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення”), якими скасовано обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках при їх новому будівництві або реконструкції.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Оригінал статті читайте за посиланням.