Верховна Рада схвалила запровадження в Україні програми авторизованих економічних операторів

Питання торгівлі

02.10.2019

2 жовтня Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт №1048 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів». Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

За ухвалення відповідного рішення проголосували 270 народних депутатів. 

Основна мета законопроєкту – запровадження в Україні дієвого інституту авторизованого економічного оператора (АЕО) аналогічного тому, що функціонує в ЄС, та виконання Україною зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію.

У чому суть?

Відповідно до статті 84 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Україна взяла на себе зобов’язання поступово адаптувати національне митне законодавство до митного законодавства ЄС. Це передбачає, зокрема, і запровадження в Україні програми авторизованого економічного оператора.

Концепцію АЕО було запроваджено Всесвітньою митною організацією у 2005 році шляхом ухвалення Рамкових стандартів безпеки та спрощення процедур міжнародної торгівлі. 

Суть програми АЕО полягає у встановленні довірчих відносин бізнесу і митниці. Сьогодні програми АЕО вже реалізовано у 83 країнах світу, ще 19 країн знаходяться в активній стадії впровадження, крім того, у світі уже укладено 78 Угоду про взаємне визнання АЕО. За даними ЄС, понад 80% усіх митних оформлень здійснюється підприємствами, які використовують інструменти програми АЕО.

Схвалений законопроєкт запроваджує дієвий механізм інституту АЕО в Україні аналогічний тому, що функціонує в ЄС, з перспективою подальшого взаємного визнання, що передбачено статтею 80 Угоди про асоціацію. Майбутнє визнання статусу АЕО митними органами країн ЄС забезпечить участь українських АЕО у формуванні так званих безпечних ланцюгів постачання товарів, надасть суттєві спрощення при здійсненні митних формальностей для відповідального бізнесу, підвищить їхню конкурентоспроможність на зовнішньому та внутрішньому ринках.

Чому важливий законопроєкт про запровадження АЕО?

АЕО – це нові для нашої держави, але абсолютно справедливі і прозорі правила взаємодії бізнесу з митницею. Тому ухвалений законопроєкт розширить можливості для майбутньої роботи реформованої Митної служби України. Співробітництво з міжнародними партнерами підвищить ефективність роботи митних органів завдяки доступу до сучасних інструментів обміну інформацією та зменшить часові витрати на контрольні процедури в рамках АЕО.

Статус АЕО – це:
(1) швидкість

  • знижений рівень ризику;  
  • процедура спрощеного декларування;

(2) сервіс:

  • можливість надходження товарів відразу на склад компанії; 
  • попередження про здійснення фізичного огляду вантажу;

(3) економія

  • зменшення затримок на кордоні;
  • зменшення витрат на послуги митних терміналів;

(4) передбачуваність: 

  •  прозорі та заздалегідь зрозумілі процедури митного оформлення;
  • підвищення рівня безпеки та поліпшення зв’язку між партнерами в ланцюгу постачань.