Європарламент профінансує нову програму конкурентоспроможності ЄС у сфері кібербезпеки

24.04.2019

Європейський Парламент схвалив фінансування нової Програми Digital Europe у розмірі 9,2 млрд. євро впродовж 2021-2027 років.

Як повідомляється на сайті Європейського Парламенту, метою програми є посилення конкурентоспроможності ЄС у сфері кібербезпеки та в таких інноваційних галузях як суперкомп’ютери, обробка великих даних, штучний інтелект тощо.
Програмою передбачається фінансування проектів з розвитку цифрових навичок та електронного урядування (у т.ч. впровадження систем “розумних міст” і цифровізації послуг з охорони здоров’я, освіти, правосуддя та ін.).

Ця Програма є частиною стратегії подальшого розвитку єдиного цифрового ринку, що може допомогти створити чотири мільйони робочих місць і стимулювати економіку ЄС з річним бюджетом 415 млрд. євро щороку, збільшуючи при цьому міжнародну конкурентоспроможність ЄС.
Програма Digital Europe передбачає розподіл коштів за такими напрямками як побудова суперкомп’ютерів (2,7 млрд. євро), дослідження штучного інтелекту (2,5 млрд. євро), посилення спроможності ЄС у сфері кібербезпеки (2 млрд. євро), стимулювання широкого використання цифрових технологій (1,3 млрд. євро) та розвиток цифрових навичок (7 млрд. євро)

Варто зазначити, що раніше проекти у сфері цифрової економіки фінансувалися через низку інших програм та інструментів, тому це перша програма ЄС, присвячена виключно підтримці цифрової трансформації.
Україні та іншим країнам Східного партнерства надано доступ до Програми на умовах співфінансування та у відповідності до положень Угоди про асоціацію і рішень Ради асоціації.

Раніше повідомлялося, що Україна отримає від Євросоюзу 37 млн євро на реалізацію Угоди про асоціацію та підтримку демократії.