Жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами стане кримінальним злочином з 14 років

05.02.2020

Сьогодні, 5 лютого, Верховна рада підтримала в першому читанні законопроєкт, який запроваджує  кримінальну відповідальність за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами з 14 років і адміністративну – з 16. Своїх домашніх улюбленців не можна буде залишати в авто в спеку або холод, безпритульних – присипляти, а диких – вивозити в інші країни.

За проєкт Закону №2351 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)” проголосували 223 депутатів.

Відповідно до європейських норм і гуманних цінностей, в Україні будуть заборонені:

  • знущання над тваринами (в тому числі – безпритульними), їхнє знищення, включно з побиттям та різного роду отрутами; 
  • евтаназія як метод регулювання чисельності безпритульних тварин (евтаназію використовуватимуть лише щоби припинити страждання тварини, коли не допомагають інші методи);
  • жебракування з тваринами;
  • пропаганда жорстокого поводження з тваринами;
  • утримання диких великих тварин в кафе та інших непристосованих для цього місцях;
  • фотографування з дикими тваринами в населених пунктах;
  • контрабанда диких тварин.

Також забороняється залишати тварин в салоні автомобіля за температури +20 і вище або -5 і нижче. Навіть, якщо ви плануєте відійти на 5 хвилин. Для вигулу домашніх тварин обов’язковими стануть намордник, повідок і нашийник з ідентифікуючими позначками.

Такі норми вже давно діють в законах країн Європи, але наразі їх не було українському законодавстві або вони не працювали. Наприклад, чеський закон про захист тварин прямо забороняє публікацію (демонстрацію) у ЗМІ вбивства тварин, а в Болгарії аналогічний закон забороняє використовувати тварин у розважальних установах, а також у рекламі. В українське законодавство ці положення лише вводяться.

Проєкт Закону вводить кримінальну відповідальність за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами з 14 років і адміністративну – з 16 років. За жорстоке поводження поліція може конфісковувати тварину або вилучати її до розгляду справі в суді. Людині, яка жорстоко поводилася з твариною, можуть заборонити утримувати тварин на строк до 5 років. Крім того, проєкт Закону вводить обов’язкове проведення експертизи для встановлення причин смерті тварини.

Закон також  пропонує повернути  інститут конфіскації браконьєрських знарядь і незаконно добутої продукції до антибраконьєрських статей 248 і 249 Кримінального кодексу України, а також запровадити нову статтю за контрабанду рідкісних видів тварин та рослин. 

 

Інші новини

Всі новини