Ольга Стефанішина обговорила з Послом Іспанії очікування від іспанського головування у Раді ЄС

29.03.2023

28 березня відбулася зустріч Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопесом-Аранда Хагу. 

Співрозмовники особливу увагу зосередили на порядку денному майбутнього головування Іспанії у Раді ЄС, яке розпочнеться у липні 2023 року. Йшлося про підтримку євроінтеграційних прагнень України, військову допомогу та посилення санкційного тиску на росію. 

«Друга половина 2023 року є вирішальним періодом для ухвалення всіх можливих політичних рішень напередодні нового політичного циклу в Європі. Відтак, критично важливо розпочати переговори про вступ України до ЄС до кінця року», – заявила Віцепрем’єрка.

Ольга Стефанішина проінформувала Посла про значний обсяг проробленої роботи України з виконання семи рекомендацій Європейської Комісії, зокрема у сфері верховенства права та антикорупційних реформ.

«Ми вже виконали значний обсяг домашньої роботи щодо реалізації рекомендацій Єврокомісії та не збираємось сповільнюватись на цьому шляху. Кожна реформа, яку ми здійснюємо, значно більша за критерії для вступу. Це фундаментальна основа подальшої трансформації України, зокрема можливість підготуватися до післявоєнної відбудови за правилами ЄС», – наголосила Ольга Стефанішина.

Урядовиця також подякувала за рішення Європейського Союзу щодо передачі нашій країні одного мільйона артилерійських снарядів протягом 12 місяців. Вона підкреслила необхідність масштабування цієї ініціативи та розширення дискурсу про розвиток оборонної промисловості в ЄС, в якому Іспанія під час свого головування може зіграти ключову роль.  

Ольга Стефанішина також подякувала за надану Іспанією військову допомогу та зауважила на важливості впровадження додаткових обмежень з боку ЄС щодо військової промисловості рф, осіб і організацій, які фінансують російське ВПК, а також обмежувальних заходів проти топ-менеджменту підприємства «росатом». 

«Нова санкційна хвиля повинна враховувати факт наявності особистого ордеру на арешт  Путіна, виданого Міжнародним Кримінальним судом. Я думаю, що це гарна передумова для запровадження нових санкцій та амбітного 11-го пакета», – заявила Віцепрем’єр-міністерка.

Зі свого боку Рікардо Лопес-Аранда Хагу запевнив у непохитній підтримці України в її протистоянні російській агресії, а також на шляху приєднання до європейської родини. Посол зокрема наголосив, що Іспанія під час свого головування у Раді ЄС робитиме все можливе, аби зберегти єдність Європейського Союзу у сприянні миру в Україні. 

Окремо під час зустрічі сторони обговорили очікування від майбутнього саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі, Литві у липні 2023 року.

Інші новини

Всі новини