8 жовтня у Брюсселі розпочнеться третій раунд двосторонніх сесій Україна-ЄС в межах скринінгу

07.10.2024

У період з 8 по 10 жовтня 2024 у місті Брюссель, Бельгія, українські делегації візьмуть участь у третьому раунді двосторонніх зустрічей України та Європейської Комісії у межах офіційного скринінгу відповідності законодавства України праву ЄС, що є частиною переговорного процесу вступу до ЄС.

Всі зустрічі відбуваються у гібридному форматі – українські делегації візьмуть участь як оффлайн, так і онлайн.  Від України участь у сесіях візьмуть представники Міністерства економіки України, Міністерства юстиції України, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України,  міністерств, відомств та антикорупційних органів.

Голова делегації та головний переговірник України – Віце-премʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Міністр юстиції України Ольга Стефанішина, візьме участь у зустрічах онлайн.

Так, 8 жовтня відбудеться двостороння зустріч за сферою «Економічні критерії», а також за переговорним розділом 32 «Фінансовий контроль». Основна увага буде приділена аналізу спроможності України забезпечити функціонування стабільної та ефективної ринкової економіки, а також здатності витримувати конкурентний тиск і діяти в умовах єдиного ринку ЄС.

Під час обговорення розділу 32 планується детально розглянути  ключові аспекти системи державного внутрішнього фінансового контролю, зовнішнього аудиту, захисту фінансових інтересів тощо.

9 жовтня відбудеться сесія, присвячена сфері «Реформа державного управління». Українська сторона та Єврокомісія розглянуть поточну стратегію реформування державного управління, управління людськими ресурсами в межах державної служби, правові засади організації органів державної влади та підзвітності, розподіл обов’язків між усіма рівнями влади, механізм нагляду, а також підзвітність в органах державної влади.

10 жовтня Україна та ЄС проведуть двосторонню сесію щодо сфери «Функціонування демократичних інституцій». На порядку денному – питання засад демократії, виборчого процесу, функціонування парламенту в демократичній системі, ролі та розвитку громадянського суспільства.

Довідково:

Під час двосторонніх зустрічей в межах офіційного скринінгу Європейська Комісія спільно з країною-кандидатом на членство в ЄС ретельно порівнюють законодавства, стратегічні рамки, інституційні структури та адміністративні спроможності країни-кандидата зі стандартами ЄС. Це є основою для розробки рекомендацій Єврокомісії у кожній сфері переговорного процесу.

За результатами скринінгу Єврокомісія підготує звіт щодо відповідності законодавства України праву ЄС по кожному переговорному кластеру. З цього документу буде остаточно зрозуміло рівень відповідності і подальший обсяг роботи.

Other news

All news