Ольга Стефанішина: Україна зробила вагомий внесок у процес розширення ЄС і зробить все можливе для збереження його динаміки

Наш шлях до ЄС

21.10.2024

У понеділок, 21 жовтня 2024 року, Віцепрем`єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина взяла онлайн-участь у панельній дискусії 20-го Європейського саміту у Зальцбурзі на тему «Розширення ЄС: Геополітична необхідність».

Участь у дискусії також взяли: Кароліна Едтштадлер, Федеральний міністр у справах ЄС і Конституції Австрії; Йосип Бркіч, Заступник міністра закордонних справ Боснії та Герцеговини; Сіме Ерліч, Міністр регіонального розвитку та фондів ЄС, Хорватія; Майда Горчевич, Міністр у справах ЄС Чорногорії; Крістіан Шмідт, Високий представник у Боснії та Герцеговині та інші.

Йшлося про поточну політику й перспективи майбутнього розширення ЄС та необхідні реформи самого Євросоюзу для успішного розширення.

«Ми зарядили процес новою енергією, і зараз всі країни розширення, отримавши нового поштовху, наполегливо підтримують цю динаміку. Разом ми, як країни, які мають спільну мету щодо вступу в ЄС, повинні переконатися, що розширення не сповільниться та залишиться безальтернативним елементом посилення Євросоюзу. Ми вже бачимо, що ключовими сферами у фокусі нової Єврокомісії стали розширення і підготовка ЄС до нього, а також політика безпеки і оборони. Це є позитивним сигналом, який відображає сьогоднішні пріоритети Євросоюзу. Зі свого боку я завжди запевняла своїх колег із Західних Балкан, Молдови та інших країн розширення, що все, що потрібно з українського боку, щоб усі ми досягли успіху, буде зроблено.», – наголосила Віцепрем`єр-міністерка.

В межах дискусії вона також окреслила реформи у сферах, які вважає найважливішими та найбільш складними на євроінтеграційному шляху України.

«На сьогодні вся українська енергетична законодавча та інституційна база повністю узгоджена з нормами ЄС, що зокрема слугує елементом нашої стійкості. І без можливості приєднатися до ENTSO-E, європейської системи операторів електроенергії, неможливо навіть уявити, як Україна виживала б взимку і з початком війни. Це все стало  можливим завдяки майже десятиліття незворотніх інституційних перетворень», – зазначила Ольга Стефанішина.

Ще одним важливим елементом наближення до європейських стандартів вона назвала ратифікацію Україною Стамбульської конвенції.

«Довкола ратифікації цієї конвенції раніше було чимало міфів та упереджень та ми розуміли важливість ухвалення цього рішення для України. І в потрібний момент представники різних політичних сил об’єдналися навколо чогось, що є дійсно важливим», – підкреслила урядовиця. 

Найскладнішим завданням урядовиця назвала трансформацію адміністративних інституцій України.

«Можна ухвалити безліч хороших законів, але ключове забезпечити їхнє належне виконання.  Тому я думаю, що головним викликом буде розбудова спроможності державного управління, яке також буде впроваджувати законодавство відповідно до волі народу та у дусі європейських цінностей», – додала Віцепрем`єр-міністр.

Захід організовано Інститутом регіонів Європи (IRE) під патронатом Карла Негаммера, федерального канцлера Австрії.