Рада ЄС схвалила виділення 4,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні в межах фінансового інструменту Ukraine Facility

Допомога ЄС

06.08.2024

Рада Європейського Союзу схвалила виділення Україні макрофінансової допомоги у вигляді грантів та позик на суму 4,2 млрд євро у межах фінансового інструменту Ukraine Facility. Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС та Міністерство фінансів України.

В ухваленому рішенні Рада ЄС дійшла висновку, що Україна виконала усі заходи, визначені Планом України,  до кінця другого кварталу, що в свою чергу відкрило можливість отримання відповідного траншу за інструментом. Планом України було передбачено дев’ять індикаторів до кінця червня 2024 року. Відповідні реформи охоплюють сфери управління державними фінансами, управління державними підприємствами, бізнес-середовища, енергетику та розмінування.

Кошти буде спрямовано на першочергові соціальні та гуманітарні видатки державного бюджету.

У межах інструменту Ukraine Facility до Держбюджету України вже надійшло 7,9 млрд євро. Очікується, що у 2024 році бюджетна підтримка від ЄС сягне 16 млрд євро.

Довідково

Інструмент Ukraine Facility, який набув чинності 1 березня 2024 року, передбачає до 50 млрд євро стабільного фінансування у вигляді грантів та позик для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України на період з 2024 по 2027 рік. З цієї суми до 32 млрд євро орієнтовно виділено на підтримку реформ та інвестицій, викладених в Плані України, при цьому виплати будуть залежати від досягнення визначених показників.

В Плані, представленому 20 березня 2024 року, Україна окреслила своє бачення реконструкції, модернізації та реформ, які вона має намір здійснити в межах процесу вступу до ЄС. План передбачає структурні реформи та інвестиції у сектори з найбільшим потенціалом зростання. Він спрямований на вдосконалення сфери державного управління з акцентом на належному врядуванні, дотриманні верховенства права та боротьбі з корупцією і шахрайством.

Якщо всі запропоновані реформи та інвестиції будуть повністю реалізовані, за оцінками, ВВП України має потенціал зрости на 6,2% до 2027 року та на 14,2% до 2040 року, а також може призвести до скорочення державного боргу приблизно на 10 відсоткових пунктів ВВП до 2033 року.