Трансформації, необхідні для реалізації європейського вибору українців, не мають тривати десятиліття, – Ольга Стефанішина

Наш шлях до ЄС

22.07.2024

Україна має попереду багато роботи на шляху вступу до Європейського Союзу та приєднання до внутрішнього ринку ЄС, але це не потребуватиме тривалого періоду. Про це заявила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час публічної дискусії: «Процес вступу України до ЄС: як рухатися ефективно та швидко» за участі міжнародних експертів з євроінтеграції, що відбулась у Києві 22 липня.

Захід відбувся з нагоди першого візиту Консультативної групи високого рівня з питань вступу України до ЄС – колишніх єврокомісарів, міністрів та послів з Ісландії, Латвії, Литви, Естонії, Фінляндії, Норвегії, Швеції та Данії із власним досвідом вступу їх країн до ЄС.

У межах дискусії обговорили, зокрема, подальші пріоритетні кроки України у процесі переговорів про вступ до ЄС, а також виклики на цьому шляху. Учасники панельних дискусій сфокусували увагу на ключових аспектах представлення української позиції в Брюсселі та інших країнах-членах ЄС, навігацію в переговорному процесі та очікування від процесу розширення Євросоюзу як такого.

«Попереду нас чекає багато роботи, аби стати повноцінною частиною Європейського Союзу і внутрішнього ринку ЄС. Незалежно від політичної волі, вступити до ЄС можливо лише відповідаючи його критеріям. У найближчій перспективі маємо важливі завдання – якісно та швидко пройти процес скринінгу, після чого – перейти до відкриття всіх переговорних розділів. Думаю, що цей процес не потребує тривалого періоду часу, адже Україна має за плечима десятирічний досвід виконання Угоди про асоціацію, а також численні елементи секторальної інтеграції, які виходять за межі Угоди, яка сама по собі є найамбітнішою угодою, укладеною Європейським Союзом з третьою стороною», – зазначила Віцепрем’єр-міністерка.

З її слів, ключове завдання для української влади на сьогодні – залишатися сфокусованою, згуртованою та проактивною на євроінтеграційному треку. Ольга Стефанішина висловила сподівання, що Європейська Комісія допоможе забезпечити належну динаміку процесу.

«Ми – молода нація, яка зробила свій європейський вибір десять років тому під час Революції гідності, і сьогодні боремось за нього на передовій. Трансформації, необхідні для реалізації вибору нашого народу, не мають тривати десятиліттями. Такої ж позиції ми очікуємо і від наших партнерів та союзників», – зазначила урядовиця.

Вона висловила окрему подяку Швеції, яка започаткувала Консультативну групу високого рівня, що надаватиме експертну підтримку Уряду України у процесі вступу до ЄС.

Участь у панельній дискусії взяли, зокрема, члени Консультативної групи Сесілія Мальмстрьом, колишня єврокомісарка з питань внутрішніх справ, єврокомісарка з торгівлі, членкиня Європейського парламенту, міністерка Швеції з відносин з ЄС; Андріс Пієбалгс (Латвія), колишній єврокомісар з питань енергетики, єврокомісар з питань розвитку, посол Латвії в ЄС, міністр фінансів і освіти Латвії; Альгірдас Шемета (Литва), колишній єврокомісар з бюджету та фінансового планування, єврокомісар з оподаткування, митного союзу, аудиту та боротьби з шахрайством, двічі міністр фінансів Литви.

Захід організовано за підтримки Nordic-Baltic Cooperation (NB8) Офісом Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.