У Брюсселі стартувала двостороння зустріч Україна-ЄС щодо зміцнення державного управління на шляху до членства

Вступ України до ЄС

09.10.2024

Участь у зустрічі беруть, зокрема, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема, представники Секретаріату Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Національного агентства України з питань державної служби, Міністерства фінансів, інших міністерств та відомств.

«Український народ ще під час Революції Гідності виявив своє прагнення жити в Європейському Союзі, в потужній демократії. І предметним підкріпленням цього зараз є, зокрема, і реформа державного управління. Маємо наполегливо працювати над запровадженням справедливої оплати праці державним службовцям, притримуватися «Копенгагенських критеріїв», робити держпослуги більш корисними для громадськості та підвищувати кваліфікації службовців, а також працювати прозоро та орієнтуватися в рішеннях на основні принципи ЄС», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, а також подякував партнерам за плідну співпрацю, яка наближає Україну до повноправного членства в ЄС.

«Україна повністю усвідомлює свою роль як майбутньої держави-члена, яка зобов’язується підтримувати цінності, закріплені в статті 2 Договору про Європейський Союз: людську гідність, свободу, демократію, рівність, верховенство права та повагу до прав людини, включаючи захист меншин. Ці основні принципи є фундаментальними засадами, які визначатимуть порядок денний реформ в Україні, зокрема у сфері державного управління», – зазначив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

Так, вчора розпочався 3 раунд двосторонніх зустрічей щодо оцінки відповідності українського законодавства праву ЄС. Українська делегація, яку очолює головний переговірник, Вцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина, складається з понад 100 осіб, які беруть участь оффлайн та онлайн.

Сьогодні українська делегація представить презентації на теми: «Стратегічні рамки реформи державного управління», «Розробка та координація політик», «Державна служба та управління людськими ресурсами», «Підзвітність», «Надання послуг» та «Управління державними фінансами».

Йтиметься, зокрема, про:

  • рівень готовності та стану виконання програми реформування державного управління;
    поточну стратегію реформи державного управління та її врядування;
  • розробку політик на основі фактичних даних, публічних консультацій та демократичного контролю, планування та моніторингу такої політики;
  • дотримання професіоналізму, прозорості, принципів меритократії та доброчесності на державній службі;
  • правові засади організації органів державної влади та підзвітності, розподілу обов’язків між усіма рівнями влади, механізмів нагляду, адміністративної підзвітності в органах публічної влади, адміністративної процедури та доступу до адміністративної юстиції;
  • оптимізацію, доступність, якість та цифровізацію державних послуг, узгодження із законодавством ЄС;
  • розробку системи управління державними фінансами, управління фіскальними ризиками та боргами, систему управління державними інвестиціями та державними активами, фіскальну автономію органів місцевого самоврядування тощо.

Детальніше про розклад двосторонніх зустрічей тут.

Стежте за останніми новинами щодо третього раунду двосторонніх сесій Україна-ЄС в межах скринінгу на Facebook сторінці Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та Євроінтеграційному порталі.

Other news

All news