В Україні розпочала роботу нова шведсько-українська багаторічна ініціатива, спрямована на ефективне управління побутовими відходами

15.10.2024

В Києві відбулась офіційна презентація проєкту «Посилення управління побутовими відходами в Україні» (WM4U). Програма грунтується на Стратегії Швеції щодо співпраці з Україною у сфері відновлення та реформ на 2023-27 роки, інтеграції України в ЄС та виконанні законодавства ЄС щодо охорони довкілля та управління відходами, Паризькій угоді, COP28 та Цілях сталого розвитку.

Заступниця голови місії Посольства Королівства Швеції в Україні Мартіна Квік, зазначила, що Програму було розпочато на підставі запиту Президента України Володимира Зеленського під час зустрічі в Україні із Прем’єр-міністром Швеції у 2022 році.

«Стале управління відходами – це чималий виклик, це впливає на всіх нас на всіх рівнях, – зауважила Мартіна Квік. – Рамочна директива ЄС щодо управління відходами надзвичайно амбітна, адже передбачає, що 60% відходів країни ЄС повинні повторно використовувати до 2030 року. Це великий виклик для будь-якої країни, не лише для України під час війни. Але рухаючись до повторного використання матеріалів, ми краще використовуємо наші спільні ресурси і робимо внесок у сталість розвитку та створення економіки з повторним використанням матеріалів».

«Урядом України вже схвалено Національну стратегію управління відходами до 2030 року. Вона передбачає впровадження системного підходу як на державному, так і на регіональному рівнях. Обсяги утворення відходів поступово зменшуватиметься за рахунок того, що більше відходів буде перероблятися та використовуватися повторно. Стратегії сприятиме розробленню відповідного законодавства; покращенню стану навколишнього природного середовища, а також санітарного та епідемічного благополуччя населення. Також планується залучення інвестицій у сферу поводження з відходами, а відтак створення сучасної інфраструктури, яка працюватиме у чіткій відповідності до вимог законодавства ЄС. Для забезпечення моніторингу та контролю поводження з відходами буде діяти інформаційна система, яка включатиме відомості про номенклатуру та кількість відходів, що утворюються, переробляються, утилізуються та видаляються. Важливим інструментом контролю стане і створення Національного реєстру джерел утворення відходів, потужностей у сфері поводження з ними та системи звітності суб’єктами господарювання» — зауважив Віцепремʼєр-міністр України — Міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба.

На національному рівні програма має на меті розробку стратегії управління відходами, зокрема щодо відходів від знесення, реформу національної тарифної системи на основі принципів сталого розвитку, впровадження рекомендацій щодо розділення та обробки органічних відходів для зменшення захоронення на полігонах та викидів парникових газів, посилення відповідальності виробників за управління відходами, контроль за викидами газів зі звалищ тощо.

На місцевому та регіональному рівнях програма підтримуватиме пілотні проєкти з впровадження всього ланцюга управління побутовими відходами. Підтримка включатиме як обмін знаннями, так і надання обладнання та іншу допомогу місцевим органам влади з модернізації інфраструктури та технологій управління відходами для досягнення стандартів ЄС. Йдеться, зокрема, й про планування інвестицій у великі переробні заводи.

Ключовими партнерами нової шведсько-української багаторічної ініціативи «Посилення управління побутовими відходами в Україні» (WM4U) є Міністерство розвитку громад та територій України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, міжнародні та місцеві зацікавлені сторони, включаючи місцеві та регіональні органи влади, асоціації місцевих органів влади, міжнародних донорів та фінансові установи, зокрема, як Nefco (Північний екологічний інвестиційний банк).

Other news

All news