15 органів влади розпочали імітаційні сесії в межах підготовки до двосторонньої зустрічі з Єврокомісією по переговорному розділу 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи»

08.08.2024

15 органів влади України розпочали імітаційні сесії, що є важливим елементом підготовки до двосторонньої зустрічі з Єврокомісією по переговорному розділу 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи», яка відбудеться 17-19 вересня у Брюсселі.

Всього заплановано 12 сесій, що триватимуть з 13 серпня по 10 вересня та охоплять право та політики ЄС у сферах незалежного та ефективного судочинства, запобігання та боротьби з корупцією, основоположних прав та свобод. Представники міністерств, судових, антикорупційних органів разом з українськими та іноземними експертами пропрацюють підготовлені презентаційні матеріали та відповіді на опитувальник, наданий Єврокомісією.

Зі вступним словом до учасників заходу звернулась Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

«Вдячна всім залученим органами за активну роботу; маємо ґрунтовно підготуватися до кожного з раундів двосторонніх зустрічей. Успішне проведення сесій дозволить зберегти високу динаміку процесу щодо членства і зміцнити підтримку України всіма державами-членами ЄС на цьому шляху. Ви відповідаєте не лише за конкретний блок у своїй сфері, але і повноцінно представляєте Україну. Важливо, щоб спільне завдання, яке ви виконуєте сьогодні – представлення позиції держави на переговорах щодо вступу в ЄС – це був результат саме командної гри. Закликаю вас зосередитись на тому, як найкраще використати знання, досвід, компетенції і повноваження, якими наділені ви і відповідні державні органи, на користь переговорного процесу», – наголосила Ольга Стефанішина.

Заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Людмила Сугак, яка є координатором процесу підготовки до двосторонньої зустрічі, окремо подякувала партнерам, які допомагають Україні у переговорному процесі.

Довідково

Розділ 23 охоплює право та політики ЄС у сферах незалежного та ефективного судочинства; запобігання та боротьби з корупцією як загрози стабільності демократичних інститутів та верховенства права; основоположних прав та свобод, які гарантуються договорами ЄС, Хартією ЄС про основоположні права: права дітей, захист осіб, які повідомляють про порушення права ЄС, захист персональних даних, процесуальні права та гарантії, права постраждалих у злочинах, протидія расизму та ксенофобії, свобода вираження, недискримінація, захист прав ромів, гендерна рівність, права осіб з інвалідністю, права громадян держав-членів ЄС.

Згідно методології розширення ЄС, розділи 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи» та 24 «Правосуддя, свобода, безпека» є ключовими розділами протягом всього процесу переговорів. Жоден переговорний розділ ЄС не буде закритий, допоки не виконані бенчмарки (контрольні показники) в межах двох вказаних розділів.