До України прибула делегація Європейської Комісії для підготовки нового етапу двосторонніх зустрічей в межах скринінгу

Вступ України до ЄС

05.06.2024

У середу, 5 червня, відбулись консультації під головуванням Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної з делегацією Європейської Комісії, відповідальною за проведення офіційного скринінгу відповідності українського законодавства праву ЄС.

Європейську делегацію для підготовки наступного етапу двосторонніх зустрічей з українською стороною в межах скринінгу очолив Марко Йорна, представник Генерального директорату Єврокомісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення (DG NEAR), Головуючий на зустрічах з проведення скринінгу.

Під час першого дня консультацій йшлося про методи та підходи проведення наступного етапу оцінки українського законодавства, а також очікування від української сторони. Детально обговорили кожен з переговорних розділів, щодо яких відбувались роз’яснювальні сесії.

«Рада привітати всіх нас із завершенням першого етапу  – понад 30 пояснювальних сесій у межах процесу офіційного скринінгу. Українські делегації в межах сесій отримали корисний досвід та необхідні знання, щоб продовжувати наш впевнений рух до повноцінного членства. Сподіваюсь, сьогоднішня зустріч дозволить нам якомога краще підготуватись до наступного етапу переговорів», – зазначила Ольга Стефанішина, звертаючись до учасників.

Урядовиця представила представникам Єврокомісії членів української делегації, які в подальшому братимуть безпосередню участь у переговорному процесі.

«Сподіваюся, до кінця червня ми проведемо першу Міжурядову конференцію, на якій буде представлена офіційна українська делегація в переговорному процесі. Вона буде складатися з майже 35 представників, серед яких – і високопосадовці, які очолять переговорний процес, і заступники міністрів, які відповідають за сфери безпосередніх перемовин. Попереду ще багато завдань, та з нашого боку є непохитна відданість трансформувати країну в межах нашого євроінтеграційного шляху», – додала Віцепрем’єрка.

Участь у зустрічі зокрема взяли: керівник Державної служби статистики Ігор Вернер, Заступник Державного Секретаря Кабінету Міністрів Ігор Яременко, Голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко, Заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Людмила Сугак, Заступник Голови Національного банку України Сергій Ніколайчук, профільні заступники міністрів тощо.