Естонія надає гарантії на 10 млн євро до фонду ЄІБ «EU for Ukraine»

04.04.2024

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Естонська Республіка підписали угоду про внесок, згідно з якою Естонія надає гарантії на 10 млн євро до фонду ЄІБ «EU for Ukraine Fund». Започаткований ЄІБ у 2023 році, цей фонд є частиною ширшої програми «EU for Ukraine (EU4U) Initiative», яка спрямована на швидке вирішення нагальних потреб і підтримку економічної стабільності в Україні.

Про це повідомляє Представництво Європейського Союзу в Україні.

Фонд ЄІБ «EU for Ukraine» призначений для підтримки впровадження критично важливих проєктів з відновлення та реконструкції як у державному, так і приватному секторах, а також покращення доступу до фінансування для підприємців в Україні. Фонд залучив понад 400 млн євро у вигляді зобов’язань від більшості держав-членів ЄС.

Довідково

Діяльність фонду «EU for Ukraine» підтримується внесками 10 донорів, серед яких Бельгія, Кіпр, Данія, Естонія, Франція, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди та Іспанія. Очікується, що розмір фонду зростатиме разом із майбутніми внесками від інших донорів, які мають приєднатися.

Перша інвестиція в межах «EU for Ukraine» була в розмірі 25 млн євро в український фонд прямого інвестування, покликаний підтримати підприємців в Україні та Молдові.

Окрім того, 18 березня 2024 року Комітет вкладників Фонду «EU for Ukraine» схвалив ще два проєкти на суму 90 млн євро у формі кредитів від ЄІБ, які будуть гарантуватися з фонду. Ці проєкти зосереджені на швидкому відновленні та ремонті пошкоджених багатоквартирних будинків в Україні, а також на реконструкції та модернізації основних експортних шляхів («Шляхи солідарності»), які потребують негайного та комплексного ремонту для підтримки українського експорту сільськогосподарської продукції та інших товарів до країн ЄС.