Міжвідомча робоча група з питань протидії сексуальному насильству, пов’язаному зі збройною агресією росії, скоординувала пріоритетні напрямки подальшої роботи

25.07.2024

У середу, 24 липня відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з питань протидії сексуальному насильству, пов’язаному зі збройною агресією росії проти України, та надання допомоги постраждалим (МРГ).

Презентовано результати роботи МРГ за останнє півріччя та нові проєкти, спрямовані на реалізацію Рамкової угоди про співробітництво між Урядом України та ООН щодо запобігання СНПК, що була ухвалена 2022 року.

До засідання на чолі з Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики долучилися експерти технічної місії Офісу Спецпредставниці Генсека ООН щодо сексуального насильства в конфліктах, які наразі перебувають з робочим візитом в Україні; представники Офісу Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міністерств, міжнародних та громадських організацій.

Серед важливих результатів роботи МРГ, зокрема, реалізація Пілотного проєкту з надання невідкладних проміжних репарацій постраждалим від СНПК в Україні. Станом на липень 2024 року, 88 осіб уже отримали компенсації в межах проєкту.

Під час засідання також було презентовано новий проєкт “Зміцнення національних і місцевих механізмів запобігання та реагування на СНПК в Україні за допомогою багатосекторального підходу, орієнтованого на постраждалих / Об’єднані дії для посилення спроможностей постраждалих від СНПК”.

Це міжагенційний проєкт ООН, до реалізації якого залучено 6 агенцій (UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні, ООН Жінки в Україні (UN Women), Управління ООН з наркотиків і злочинності в Україні (UNODC), Всесвітня організація охорони здоров’я в Україні (WHO), Програма розвитку ООН в Україні (UNDP) та Міжнародна організація з міграції (IOM).

Проєкт має на меті зокрема посилити координацію дій, спрямованих на надання допомоги та підтримки постраждалим, а також сприяти ефективному розслідуванню злочинів, пов’язаних з СНПК.

Передбачається:

  • Посилення співпраці для реалізації ефективних рішень, що орієнтовані на постраждалих;
  • Забезпечення ефективного розслідування та судового переслідування з боку системи кримінального правосуддя злочинів, пов’язаних з СНПК;
  • Отримання постраждалими від СНПК посиленого захисту, підтримки та переваг від покращеної комплексної та багатосекторальної допомоги;
  • Посилення спроможності громадських організацій та жіночих ОГС з метою підвищення обізнаності про СНПК, забезпечення базовою правововою інформацією;
  • Посилення спроможності національних органів влади щодо реагування на СНПК;
  • Покращений доступ постраждалих від СНПК до тимчасових та довгострокових репараційних інструментів.

Засідання МРГ організовано Офісом Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Апаратом Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики спільно з Офісом Спеціальної представниці Генсекретаря ООН з питань сексуального насильства в конфліктах, за підтримки ГО UA Experts та Фонду ООН в галузі народонаселення, UNFPA, за підтримки Міжагенційного проєкту ООН «Об’єднані дії для посилення спроможностей постраждалих від СНПК.

Проєкт впроваджується Фондом ООН в галузі народонаселення (UNFPA), Управлінням ООН з наркотиків і злочинності (UNDOC), Програмою розвитку ООН (UNDP), Всесвітньою організацією охорони здоров’я (WHO), Структурою ООН Жінки (UN Women) та Міжнародною організацією з міграції (IOM) у співпраці з Урядовою Уповноваженою з питань гендерної політики та Офісом Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.