На запрошення Ольги Стефанішиної, Міністри з європейських справ Німеччини та Польщі відвідали Одесу

20.06.2024

У четвер, 20 червня, Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Міністерка Німеччини у справах Європи Анна Люрманн та Міністр у справах ЄС Польщі Адам Шлапка зустрілись з представниками Одеської Обласної військової адміністрації та почули безпекову доповідь щодо ситуації та потреб області від представників місцевої влади, ДСНС та ДПС України.

Участь у зустрічі взяли, зокрема, начальник Одеської ОВА Олег Кіпер, начальник регіонального управління ДПСУ, бригадний генерал Юрій Петрів та начальник ГУ ДСНС України в Одеській області Денис Платонов.

Високопосадовці також відвідали зерновий термінал Одеського морського порту та на власні очі побачили руйнівні наслідки російських атак по цивільній інфраструктурі міста.

«Окрім Києва, де ми говорили про політичні питання і реформи, мені було важливо запросити міністрів до Одеси – міста, яке підтримує економіку країни завдяки морським зерновим коридорам. Це місто, яке потребує засобів протиповітряної оборони для захисту Чорноморського коридору та захисту міста як такого. Колеги-міністри були сповнені сміливості та рішучості приїхати в Одесу за тиждень до Першої Міжурядової конференції у Люксембурзі, де Україна офіційно відкриє переговори про членство у ЄС. Адже для них Одеса – це, в першу чергу, Європа», – наголосила Ольга Стефанішина за підсумками візиту.

Вона подякувала іноземним колегам за рішучість та відданість підтримці України на її євроінтеграційному шляху.

Зі свого боку, міністерка  у справах Європи Німеччини Анна Люрманн зазначила:

«Одеса є критично важливою для всього світу через її роль в експорті українського зерна. Під час Саміту Миру у Швейцарії, де було представлено багато делегатів з Африки, Латинської Америки, вони підкреслювали, наскільки важливо отримувати зерно з України, щоб їхні люди могли отримати продовольство, а фермери мали добрива. Тому ми дуже вражені і дуже вдячні хоробрим українським Збройним силам, які зуміли забезпечити роботу українського зернового коридору. І дійсно, ми повинні допомогти у забезпеченні протиповітряної оборони – це головний пріоритет на даний момент».

Вона нагадала про рішення Німеччини передати Україні третю систему Patriot: «Ми знаємо, що необхідно робити більше, і ми готові надалі підтримувати Україну, щоб вона перемогла у цій жорстокій війні».

«Ми дуже добре розуміємо, що діяльність Одеси критично важлива не лише для української економіки, але і для для продовольчої безпеки всього світу, зокрема країн Північної Африки, Близького Сходу тощо. Ми також розуміємо, що Одеса повинна працювати як найважливіший зерновий хаб для України. Тому, ми переконуємо наших партнерів щодо необхідності допомоги місту. Польща надає значну військову підтримку Україні і продовжує допомагати також у різних коаліціях. Ми переконуємо наших партнерів, що кожна сторона повинна пропорційно долучитися до цієї допомоги, щоб Україна, і Одеса зокрема, могла захистити себе, а порти продовжували працювати», – зазначив Міністр у справах Європейського Союзу Польщі Адам Шлапка за підсумками візиту.