Одне з пріоритетних завдань для регіонів у контексті вступу України до ЄС – це розвиток транскордонної співпраці, – Ольга Стефанішина

16.04.2024

16 квітня Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина виступила онлайн на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції до ЄС, яке відбулось під головуванням Іванни Климпуш-Цинцадзе у Чернівцях, за підтримки Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС). 

Засідання було присвячено питанням розбудови та оптимізації пунктів пропуску на кордоні з Румунією, інтегрованому управлінню кордонами України в контексті вступу до ЄС, реформуванню митної системи відповідно до норм ЄС. Окрім того, народні депутати та представники КМЄС безпосередньо ознайомились з інфраструктурою та роботою пропускних пунктів на кордоні з Румунією.

У засіданні взяло участь широке коло представників Парламенту, Уряду, місцевої влади, громадянського суспільства, а також міжнародні партнери. 

Віцепрем’єрка Ольга Стефанишіна під час свого виступу наголосила, що розбудова прикордонно-митної інфраструктури має ключове значення для виживання української економіки в умовах триваючої повномасштабної війни росії проти України.

«Наразі наші кордони з країнами ЄС – це кровоносні артерії нашого спілкування зі світом. Вільне, безперешкодне пересування людей, вантажів та транспорту продовжує бути життєво необхідним для нашої країни в умовах протистояння збройної агресії рф проти України», – зазначила урядовиця.

Ольга Стефанішина також наголосила, що Уряд працює над питаннями, які стосуються транскордонного співробітництва та інтегрованого управління кордонами, з урахуванням двох основних пріоритетів, а саме виживання країни і подолання наслідків повномасштабної війни. 

Віцепремʼєрка закликала регіони посилювати та розширювати регіональне співробітництво у контексті процесу вступу України до ЄС:

«Це не лише юридично складний шлях, це й політично складний шлях, і особливої уваги потребують відносини з партнерами, зокрема саме сусідніми країнами. Тому я звертаюся особливо до колег з регіонів, а також тих, хто працює з регіонами: маємо пріоритетне завдання розбудови саме транскордонної співпраці з областями, регіонами, відповідними громадами, воєводствами, муніципалітетами прикордонних країн. Це буде ключова задача».

За результатами виїзного засідання Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції до ЄС сформує свої рекомендації щодо Стратегії інтегрованого управління кордонами та розвитку і модернізації пунктів пропуску на кордоні з Румунією.