Ольга Стефанішина обговорила з Міністром закордонних справ Бельгії очікуване рішення у межах переговорного процесу щодо вступу України в ЄС

08.03.2024

У п’ятницю, 8 березня, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина провела онлайн дзвінок з Хаджою Лабіб, Міністром закордонних справ Бельгії, яка зараз головує у Європейському Союзі.

Співрозмовниці обговорили наступні кроки у рамках переговорного процесу з Україною про вступ. Віце-прем’єр-міністр детально проінформувала бельгійську колегу про виконання Україною 4 рекомендацій, визначених Європейською Комісією у Пакеті розширення 2023 року. Також обговорили підготовку та очікування від саміту лідерів Європейського Союзу 21-22 березня.

«Хочу подякувати за постійний діалог. Бельгія є нашим важливим стратегічним партнером і адвокатом євроінтеграційних прагнень України. Ми дуже цінуємо активність вашої держави в межах головування в Раді Європейського Союзу і рада, що сьогодні ми маємо можливість обмінятись думками щодо переговорного процесу, а також загалом процесу розширення ЄС», – зазначила Ольга Стефанішина.

Хаджа Лабіб високо оцінила стійкість та роботу українських органів влади, що попри триваючу повномасштабну війну продовжують активно працювати над проведенням ключових реформ та виконанням умов, необхідних для запуску безпосередніх переговорів про вступ до ЄС. Міністр закликала зберегти цей імпульс трансформацій і запевнила, що Бельгія продовжить підтримувати Україну на цьому шляху.

Зі свого боку Віцепрем’єрка наголосила на необхідності ухвалення ключових рішень щодо розширення напередодні виборів до Європарламенту та подальшого формування нової Європейської Комісії.

«На сьогодні, є всі підстави стверджувати, що всі кроки, які очікувалися від України в контексті запуску переговорів і ухвалення Європейською Комісією переговорної рамки, були виконані. Так, наш Парламент проголосував необхідне законодавство для посилення антикорупційних органів, ухвалив закон про доброчесне лобіювання; оновлено законодавство у сфері захисту прав національних меншин, а Уряд затвердив необхідні нормативні акти. Таким чином, Україна, зі свого боку, зробила необхідні кроки, щоб переговорна рамка була ухвалена у найкоротші терміни. Розраховуємо на лідерство Бельгії у досягненні консенсусу серед держав-членів щодо цього рішення», – зазначила урядовиця.

Ольга Стефанішина додала, що відсутність затягувань з боку ЄС дозволить зберегти високу динаміку внутрішніх реформ через мобілізацію навколо євроінтеграційного порядку денного Парламенту, Уряду та громадянського суспільства України.

Співрозмовниці погодилися підтримувати тісний зв’язок напередодні засідань у Брюсселі, зокрема Ради із загальних справ ЄС 19 травня, де розглянуть прогрес України у сфері реформ.

Інші новини

Всі новини