Ольга Стефанішина: представники громадянського суспільства зможуть долучитись до переговорного процесу про вступ України до ЄС

Вступ України до ЄС

22.05.2024

Представники громадянського суспільства зможуть долучитись до переговорного процесу щодо вступу України до Європейського Союзу. Про це заявила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час свого виступу на заході «Крізь реформи до зірок: Парламент, Уряд та громадянське суспільство» у середу, 22 квітня.

«У нас була дуже потужна взаємодія з громадянським суспільством після того, як Україна подала заявку на членство в ЄС. Зараз мені дуже цікаво спостерігати позитивні, важливі наслідки цієї взаємодії. Я не можу уявити собі все, що стосується майбутніх переговорів про вступ до ЄС, без участі громадянського суспільства, яке стало нам надійною опорою. Там, де не вистачало експертизи, не вистачало знань – завжди допомагали аналітичні центри, напрацювання, на які можна було спертись», – зазначила Віцепрем’єрка під час свого виступу.

Вона також акцентувала увагу на спроможності міністерств та відомств у євроінтеграційному процесі держави. Так, зі слів Ольги Стефанішиної, наразі однією з ключових якостей переговірника вона бачить навички взаємодії з громадянським суспільством, міжнародними партнерами та донорами.

Віцепрем’єр-міністерка відзначила участь громадянського суспільства, аналітичних центрів у процесі скринінгу Європейської Комісії та закликала колег із громадського сектору активно долучатись до нього.

«Ще один важливий момент – у нашому переговорному процесі будуть представники громадянського суспільства і бізнесу. Це буде рішення, офіційно затверджене Урядом. Я думаю, це такий дуже важливий елемент не просто євроінтеграції – елемент примирення. В Україні громадянське суспільство певним чином протиставлялось владі, влада – громадянському суспільству. Сьогодні цей процес змінюється. І відповідне рішення – це для мене глобальне примирення і глобальний шлях. Для мене переговорний процес щодо вступу в ЄС – це насамперед спільна робота, яка надає впевненості в нашому майбутньому», – додала вона.

Окремо Ольга Стефанішина розповіла про готовність України до початку безпосередніх переговорів з Євросоюзом про вступ.

«Ми готові, і надзвичайно спроможні. Якби переговори залежали тільки від України, я впевнена, що ми могли б впорались за 2 роки, тому що вже зараз, наближаючись до певних переговорних позицій, я бачу, що ми реагуємо оперативно. Я закриваю питання на політичному рівні, команда Урядового Офісу відпрацьовує на експертному рівні, і так само Європейська Комісія включається дуже швидко. Є повне, командне злагодження. Ми могли б рухатись ще швидше. Але найбільший виклик я бачу у тому, що європейські інституції ще не вміють настільки динамічно рухатись. Водночас, вони швидко вчаться», – запевнила Віцепрем’єр-міністерка.