Ольга Стефанішина провела зустріч із послами G7 та послом ЄС

21.10.2024

21 жовтня 2024 року Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина  зустрілась з послами Групи Семи (G7) та послом Європейського Союзу в Україні. Зустріч відбулась у Києві у понеділок, 21 жовтня.

На зустрічі були присутні Надзвичайний і Повноважний посол Італії в Україні Карло Формоза, Голова Представництва ЄС Катаріна Матернова, Надзвичайний і Повноважний посол Сполученого Королівства Великої Британії в Україні Мартін Гарріс, Надзвичайний і Повноважний посол Франції в Україні Гаель Весьер, заступник голови Місії Посольства США в Україні Джон Гінкель, Тимчасово повірений у справах місії Канади в Україні Шон Бойд, постійний заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Німеччини в Україні Тім Пранге, заступник Голови місії посольства Японії в Україні Юджі Токіта.

Ключову увагу присвятили крокам України на євроінтеграційному шляху, поточному порядку денному трансформацій держави в межах руху до ЄС, а також євроатлантичним прагненням України й посиленню обороноздатності держави.

«Україна офіційно розпочала переговори про вступ до ЄС та активно бере участь у двосторонніх зустрічах з в межах скринінгу. До кінця року ми повинні представити дорожню карту трансформацій у сфері верховенства права, реформи державного управління та функціонування демократичних інституцій. Для нас це значно більше, ніж просто частина процесу вступу до ЄС. Це комплекс стратегічних кроків, якеі ми повинні сформувати як країна, та представити нашим ключовим партнерам, які інвестують у нашу стабільність і безпеку», – зазначила Віцепрем’єр-міністерка.  

Учасники  обговорили порядок денний майбутніх кроків в межах переговорного процесу щодо вступу України до Євросоюзу та виклики на цьому шляху, зокрема в контексті відкриття переговорних розділів. Ольга Стефанішна підкреслила, що до кінця  2025 року наша держава спроможна відкрити якнайбільше розділів та рухатись максимально швидко.

«Нам вдалося спрямувати наші зусилля на розбудову потужної внутрішньої адміністративної спроможності, щоб процес вступу до ЄС був безперешкодним, динамічним і при цьому не втрачав якості. Ми очікуємо, що 2025 рік буде ключовим, коли Україна зможе прискорити процес вступу», – підкреслила вона.

Окрему увагу в межах зустрічі присвятили обговоренню Плану перемоги, презентованого Президентом України Володимиром Зеленським минулого тижня у Парламенті.

«Для мене цей документ є певним імпульсом дорослішання, розуміння того, що ми перебуваємо на вирішальному моменті, і все, що ми робимо для перемоги в цей конкретний момент, є предметом нашої власної відповідальності. Одним з ключових елементів, окрім військових, є запрошення України до вступу в НАТО.  Важливо , щоб це політичне рішення було пов’язане з дуже конкретними кроками з підтримки обороноздатності України», – пояснила Ольга Стефанішина. 

Окрему увагу сторони приділили порядку денному реформ, таких як, зокрема, посилення інституційних спроможностей судової системи та підтримка зусиль антикорупційних органів.

У цьому контексті, Віцепрем’єр-міністерка наголосила, що Уряд тісно співпрацює з Парламентом для якомога швидшого ухвалення необхідних рішень: питання верховенства права та боротьба з корупцією знаходяться в центрі всіх зусиль щодо трансформації країни. Так, Україна продовжує комплексну, системну роботу з підвищення ефективності судової системи та спроможності відповідних спеціалізованих антикорупційних інституцій, триває робота над посиленням спроможності Вищого антикорупційного суду.

Посли G7 привітали зусилля України, спрямовані на внутрішні трансформації, та висловили підтримку нашій державі у її прагненні стати членом ЄС та НАТО. Вони також запевнили у подальшій підтримці України в  протистоянні агресії росії.