Ольга Стефанішина: Стійкість України була б неможливою без своєчасних рішень ЄС, що забезпечили виживання економіки під час війни

25.03.2024

Українська стійкість не повинна сприйматися як належне – очікуємо від європейських партнерів продовження заходів, запроваджених для виживання української економіки. На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час свого виступу на заході «Два роки повномасштабної війни: Трансформація України – безпека Європи», організованому Фондом Роберта Шумана у Парижі.

Ольга Стефанішина, зокрема, відзначила ключову роль Франції у побудові стратегічного бачення європейського оборонного стовпа із залученням України, для забезпечення стабільності та миру на території всього європейського континенту.

«Україна продовжує своє протистояння. З першої хвилини повномасштабного вторгнення, всі українські інституції, економіка, залишалися дієздатними та спроможними протистояти викликам війни, і ми продовжуємо це робити щодня. Наша стійкість, якою захоплювався увесь світ з початку війни, стала можливою також завдяки сміливим та своєчасним рішенням європейських лідерів про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС та пізніше про початок переговорів щодо вступу. Єдність всієї Європи на підтримку України допомогла нам упевнитись, що всі ключові політичні та демократичні трансформації, через які пройшла наша держава, буде збережено та продовжено, а наша економіка зможе функціонувати навіть в таких складних умовах. Ми вдячні нашим європейським партнерам та, Франції зокрема, за рішучість та лідерство у цьому питанні», – наголосила урядовиця. 

Ольга Стефанішина підкреслила, що навіть в умовах повномасштабної війни, Україні вдалось здійснити системні перетворення, зокрема у сфері верховенства права та боротьби з корупцією. Початок безпосередніх переговорів про вступ до ЄС, за словами Віцепремєр-міністерки, та формування відповідного порядку денного трансформацій дозволить Україні послідовно інтегруватися до Внутрішнього ринку ЄС, стати невід’ємною частиною європейської економічної сім’ї.

«Попри надзвичайні безпекові виклики, Україна спромоглась забезпечити транзит товарів через Чорноморський коридор, розвинути дунайську транзитну інфраструктуру та прикордонну інфраструктуру з сусідніми країнами. Все це можливо, тому що у нас є необхідні інструменти, зокрема військові, для забезпечення належного захисту транзитних коридорів, а також тарифна і транспортна лібералізація, яка була ключовим інструментом виживання України. Всі ці інструменти залишаються життєво важливими для української економіки в час війни», – заявила Ольга Стефанішина.

Вона наголосила, що нагальним є ухвалення Євросоюзом рішень щодо лібералізації торгівлі та доступу українських товарів на європейські ринки. «Сподіваюсь, відповідні рішення щодо продовження цих заходів будуть підтримані Францією та іншими країнами-членами, це необхідно для нашого існування», – додала Віцепрем’єрка.