Ольга Стефанішина та міністр у справах ЄС Польщі Адам Шлапка провели першу зустріч у межах польського-українського діалогу щодо євроінтеграції

28.03.2024

У четвер, 28 березня у Варшаві, Польща, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина та Міністр у справах Європейського Союзу Польщі Адам Шлапка провели першу зустріч у межах польського-українського діалогу щодо європейської інтеграції. Зустріч відбулася у рамках міжурядових консультацій України та Польщі, які сьогодні відбуваються у Варшаві під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска.

«Я дуже рада розпочати наш міжурядовий діалог, і зокрема зустріч, присвячену євроінтеграційному процесу України. Я також вітаю наявність у нас чіткого бачення з точки зору наступних кроків, у яких Польща може допомогти Україні активно просуватися на шляху до вступу в ЄС», – зазначила Віцепрем’єрка.

Вона подякувала польському уряду за підтримку та адвокацію ключових для України рішень на рівні ЄС, зокрема щодо старту переговорного процесу про вступу нашої держави до Європейського Союзу, а також затвердження чотирирічного фінансового механізму для України обсягом у 50 млрд євро. «На кожному з цих кроків нам вдалося знайти єдність всередині ЄС, і ваша підтримка була життєво важливою для ухвалення цих важливих для України рішень».

Також Ольга Стефанішина подякувала польській стороні за включення до спільної заяви урядів пункту про проведення першої міжурядової конференції України-ЄС у червні: «Для нас абсолютно необхідно проведення такої конференції у червні, що дозволить розпочати безпосередньо переговори про вступ».

Зі свого боку Міністр у справах Європейського Союзу Адам Шлапка підтвердив готовність польської сторони до налагодження змістовного діалогу на експертному рівні між двома країнами з питань європейської інтеграції. Йдеться, зокрема про обміну досвідом та експертизою у різних секторах.

«Ми сповнені рішучості та робимо все можливе, щоб підтримати вас і допомогти на євроінтеграційному шляху, і в цьому контексті я вважаю що наш діалог може стати дуже ефективним та оперативним інструментом», – зауважив польський Міністр.

Також міністр наголосив, що сьогоднішня міжурядова зустріч є важливим сигналом для українського та польського «суспільств, наших партнерів у Європейському Союзі, а також для росії, про те що наші країни є і залишаються близькими партнерами».

Під час зустрічі обговорили також прогрес України в імплементації необхідних реформ, Віцепремʼєрка наголосила, що Україна завершила виконання всіх кроків, визначених Єврокомісією, та готова до наступних етапів у рамках переговорного процесу.

«Якщо говорити про наступні етапи скринінгу та безпосередньо самих переговорів, налагодження секторального діалогу між Україною та Польщею буде дуже корисним, – сказала Ольга Стефанішина, – На сьогодні в Україні процес європейської інтеграції є основним рушієм внутрішніх перетворень, і ми хотіли б зберегти динаміку і насичений порядок денний».

Сторони окремо відмітили успішний досвід реалізації проєкту навчальної програми Натолін, що дозволив більше 50 українським держслужбовцям з різних міністерств пройти навчання з питань євроінтеграції у Коледжі Європи у Натоліні. Ці держслужбовці долучаться до переговорного процесу щодо членства України в ЄС. Було підтверджено важливість продовження та розширення подібної співпраці для посилення інституційних спроможностей української сторони на шляху до членства в ЄС.

Віцепремʼєр-міністерка привітала вчорашнє рішення послів ЄС підтримали продовження автономних торгових преференцій щодо України.

«Важливо пам’ятати, що причиною певних негативних явищ є не рішення ЄС щодо торгової лібералізації з Україною, а повномасштабна війна, яку веде росія в Європі. Україна відкрита до пошуку довгострокових, стійких рішень на основі Угоди про асоціацію, при цьому збереження торгової лібералізації є для нас принциповим питанням», – зазначила вона.

Міністр Шлапка звернув увагу на нещодавню пропозицію Європейської Комісії щодо запровадження тарифів на російський сільськогосподарський імпорт, що перекриє ще одне важливе джерело прибутку для російської економіки.

Учасники також обговорили дискусії навколо підходів до розширення Євросоюзу, погодившись, що процес розширення не можу бути «заручником» відсутності консенсусу щодо внутрішньої реформи ЄС. Ольга Стефанішина та Адам Шлапка домовилися підтримувати тісний контакт та спільно працювати для зміцнення зв’язків між суспільствами двох країн.