Ольга Стефанішина у Мюнхені зустрілася з Прем’єр-міністром Північної Македонії Джафері Талатом

16.02.2024

Сьогодні, 16 лютого, на полях Мюнхенської безпекової конференції (Німеччина), відбулась зустріч Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної з Прем’єр-міністром Північної Македонії Джафері Талатом.

Говорячи про євроінтеграційні прагнення обох країн, Віцепремʼєрка закликала обʼєднати зусилля і ефективно використати новий історичний момент у  процесі розширення ЄС.

«Новий підхід до розширення ЄС в умовах теперішніх загроз – це, зокрема, питання безпеки всього Європейського континенту. Країни-кандидати на вступ не повинні конкурувати. Важливо обʼєднуватись, бо маємо спільну мету – якнайшвидше стати частиною великої родини ЄС, – наголосила Ольга Стефанішина. – Україна десятиліттями йшла до перспективи членства, але зараз, в часи повномасштабної війни росії проти України, ми особливо мобілізовані для виконання рекомендацій та втілення необхідних реформ. Кожен з нас має свій унікальний досвід і ми можемо допомогти один одному скористатись цим “вікном можливостей”».

Зі свого боку Прем’єр-міністр Північної Македонії Джафері Талат привітав посилення співпраці та запевнив у підтримці євроінтеграційних зусиль нашої країни. У цьому контексті учасники зустрічі відзначили важливість майбутнього саміту України та країн Балканського регіону, що відбудеться 28 лютого у м.Тирана, Албанія.

Окрім того, йшлося про перспективи співпраці України з Північною Македонією, яка є однією з останніх країн, яка приєдналася до НАТО. Ольга Стефанішина запропонувала налагодити обмін досвідом з питань реформ та підвищення оперативної сумісності з країнами-членами НАТО.

Віцепрем‘єр-міністерка проінформувала Прем’єр-міністра щодо практичної реалізації рішень Саміту НАТО у Вільнюсі, а також  відзначила важливість ролі Ради Україна-НАТО в контексті подальшої підтримки України у відбитті російської агресії та процесі наближення до повної взаємосумісності з союзниками.

Ольга Стефанішина подякувала Республіці Північна Македонія за підтримку України, зокрема військову допомогу. Прем’єр-міністр Джафері Талат запевнив у незмінній підтримці України на її євроатлантичному шляху та простоянні повномасштабній агресії.

Він зауважив на чіткій позиції Республіки Північної Македонії щодо підтримки всіх ключових міжнародних рішень щодо України, зокрема санкцій та відновлення справедливості.