Ольга Стефанішина зустрілась з Міністром закордонних справ Чорногорії

16.02.2024

У п’ятницю, 16 лютого, на полях Мюнхенської конференції з безпеки Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина провела зустріч з Міністром закордонних справ Чорногорії Філіпом Івановичем.

Під час зустрічі, сторони обговорили питання підготовки України і Чорногорії до вступу в Європейський Союз. Українська сторона висловила зацікавлення в обміні досвіду з Чорногорією, яка є лідером серед країн Західних Балкан у просуванні до членства в ЄС.

«Україна прагне бути частиною більшої, сильнішої та об’єднаної Європи. Імпульс побудувати саме такий ЄС є зараз, і важливо думати про те, як ми спільно можемо просуватися далі в цьому напрямку. Переконана, що обмін досвідом та знаннями допоможуть нам обом бути ефективнішими. Дуже рада нашій першій зустрічі і сподіваюся на плідну співпрацю», – зазначила Віцепрем’єрка під час зустрічі.

Зі свого боку Філіп Іванович відзначив активізацію двосторонніх контактів між Україною та Чорногорією та заявив, що з моменту свого призначення сприяє поглибленню цього діалогу. За словами очільника чорногорського МЗС, стабільність і безпека Європи можуть бути досягнуті лише через єдність країн континенту; розширення Європейського Союзу – це посилення цієї єдності.

Він запевнив, що Чорногорія підтримуватиме Україну всіма можливими способами.

«Ми розширюємо своє розуміння того, як побудовані процеси в ЄС, з вашого досвіду. Для нас це дуже важливо. Це дозволяє уникнути помилок та сірих зон. Дякуємо вам за це. Ми, в свою чергу, можемо запропонувати вам наш значний досвід євроінтеграційних реформ і перетворень, розпочатих 10 років тому у рамках імплементації Угоди про асоціацію. Ми маємо одну ціль, і вважаю, маємо протидіяти спробам нас простиставити один одному, розділити», – підкреслила Ольга Стефанішина.

Вона розповіла про прогрес України в реформах, пов’язаних з верховенством права та боротьбою з корупцією. Віцепрем‘єр-міністерка наголосила, що Україна повністю підтримує підхід заснований на заслугах і докладає всіх зусиль для виконання своїх зобов’язань.

Учасники зустрічі домовилися розвивати співпрацю на експертному рівні. Окремо було відзначено важливість саміту Україна-Західні Балкани, що відбудеться наприкінці лютого у Тирані, Албанія.