Парламент ухвалив зміни до законодавства щодо правонаступництва у трудових відносинах

25.04.2024

25 квітня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні євроінтеграційний закон реєстр. № 8244 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах».

Проєкт закону спрямований на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема положень додатку XL до Глави 21 «Співробітництво в галузі зайнятості, соціальної політики та рівних можливостей» Розділу V «Економічне і галузеве співробітництво». Документ покликаний привести національне законодавство про працю у відповідність до положень Директиви Ради № 2001/23/ЄС від 12.03.2001. Директива передбачає обов’язок роботодавця повідомляти працівників про зміну власника підприємства у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або їх частин.

Законом передбачається:

  • визначення і процедура правонаступництва у трудових відносинах;
  • зобов’язання роботодавця продовжувати дію трудового договору у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі;
  • зобов’язання роботодавця інформувати працівників та їх представників про 1) дату (орієнтовну дату) та причини правонаступництва і 2) економічні, технологічні, структурні та інші наслідки правонаступництва, які впливатимуть на права працівників;
  • зобов’язання правонаступника поінформувати працівників та їх представників про вищезазначене письмово або в електронній формі не пізніше, ніж до початку дій, які впливатимуть на трудові права та інтереси працівників.

Детальніше на порталі Верховної Ради за посиланням.