Підписано Фінансову угоду між Україною та ЄС на 5,27 млрд євро в межах Ukraine Facility

09.07.2024

Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко підписала Фінансову угоду між Україною та Європейським Союзом, яка регулює отримання грантової допомоги в межах інструменту ЄС Ukraine Facility у розмірі 5,27 млрд євро протягом наступних чотирьох років. Про це йдеться у повідомленні Міністерства економіки України.

Рішення про залучення грантової підтримки від ЄС було ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів України 28 червня.

«Підписання Угоди щодо залучення грантової підтримки на 5,27 млрд євро протягом найближчих чотирьох років сприятиме стабілізації макроекономічної та фінансової ситуації в країні та забезпечить необхідні ресурси для підтримки ключових секторів економіки. Це остання угода яка необхідна для того, щоб повністю запустилася програма Ukraine Facility. Ми вдячні ЄС за допомогу у відновленні України та створення нових інвестиційних можливостей у довгостроковій перспективі», – зазначила Юлія Свириденко.

Бюджетна підтримка в межах першої складової програми, включно з кредитними та грантовими коштами, складає 38,27 млрд євро. Програма забезпечить надходження траншів відповідно до квартального графіка виконання індикаторів. Загалом у 2024 році Україна очікує отримати 16 млрд євро підтримки, з яких 3 млрд євро буде грантовою допомогою.