Підсумки 9-го засідання Ради асоціації між Україною та ЄС: головне

Наш шлях до ЄС

20.03.2024

Головне із підсумкової заяви за підсумками 9-го засідання Ради асоціації (РА) між Україною та ЄС:

РА підтвердила своє найрішучіше засудження неспровокованої та невиправданої агресивної війни Росії проти України. ЄС підкреслив своє непохитне зобов’язання допомогти Україні здійснити невід’ємне право на самооборону від російської агресії та побудувати мирне, демократичне і процвітаюче майбутнє.

РА привітала створення Радою Європи Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, підкреслила фінансову підтримку ЄС цієї ініціативи, що є першим відчутним кроком до майбутнього механізму компенсації. ЄС продовжує працювати над подальшим прогресом щодо можливого використання доходів, отриманих від знерухомлених активів Центрального банку Росії, на підтримку України, відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права.

РА підкреслила, що Росія та її керівництво повинні понести повну відповідальність за ведення агресивної війни проти України, інші найсерйозніші злочини згідно з міжнародним правом.

ЄС підтвердив свою підтримку української Формули миру з огляду на майбутній Глобальний саміт миру.

РА привітала загальну підтримку, надану ЄС та його державами-членами у розмірі майже 98 млрд євро з початку агресивної війни Росії проти України, включаючи 33,1 млрд євро військової допомоги.

РА привітала підготовку ЗСУ, яку проводить Місія військової допомоги ЄС (EUMAM). Україна привітала успішну реалізацію Місії, включно з новою метою здійснити підготовку ще 20 000 українських солдатів.

РА привітала створення Фонду допомоги Україні, пакету в 5 млрд євро в рамках Європейського фонду миру. Це забезпечить надання Україні як летального, так і нелетального військового обладнання та навчання. Подальші відповідного рівня збільшення можуть бути передбачені до 2027 року. ЄС підтвердив свою рішучість задовольнити нагальні військові та оборонні потреби України (включаючи постачання боєприпасів і ракет, зокрема з огляду на зобов’язання надати Україні 1 млн артилерійських боєприпасів).

РА наголосила на стратегічній важливості зміцнення європейської оборонно-промислової бази та співпраці з українською оборонною промисловістю, співпраці, яка повинна відповідати модальностям, які мають бути узгоджені, та враховувати інтереси безпеки та оборони всіх держав-членів.

Україна привітала пропозицію першої Європейської оборонно-промислової стратегії, яка може стати платформою для участі України в ініціативах ЄС. Україна привітала ініціативу щодо створення Офісу ЄС з оборонних інновацій у Києві для подальшої підтримки української оборонно-технологічної та промислової бази.

ЄС підкреслив солідарність і зобов’язання надалі надавати Україні можливість протистояти гібридним і кіберзагрозам, зміцнюючи кібербезпеку України та стійкість мереж 5G, відповідно до Директиви NIS2 та інструментарію ЄС 5G Cybersecurity Toolbox, а також продовжувати роботу з протидії іноземному інформаційному маніпулюванню та втручанню. Обидві сторони підкреслили важливість проведення третього раунду Кібердіалогу у 2024 році.

РА наголосила на історичному рішенні Європейської Ради від грудня 2023 року щодо відкриття переговорів про вступ України до ЄС. Прогрес України на шляху до ЄС залежатиме від її власних заслуг і враховуватиме здатність ЄС приймати нових членів. Україна закликала до політичної волі держав-членів ЄС якнайшвидше ухвалити переговорну рамку та організувати Першу міжурядову конференцію.

Сторони привітали створення Українського Фонду (Ukraine Facility) з обсягом 50 млрд євро на період 2024-27 років. Україна привітала першу виплату у розмірі 4,5 млрд євро у формі виняткового перехідного фінансування в рамках програми. ЄС привітав представлення Плану України, який буде спрямовувати реалізацію Українського Фонду.

Україна висловила зацікавленість у поглибленні практичної взаємовигідної співпраці з Європейським космічним агентством (ЄКА), а також у приєднанні до Космічної програми ЄС.

РА погодилася максимізувати можливості, які пропонує Угода про асоціацію, щоб забезпечити поступову інтеграцію до обраних політик ЄС ще до вступу.

Україна заявила про зацікавленість у приєднанні до Агентства ЄС з основних прав (FRA) у якості спостерігача. Обидві сторони погодилися продовжити обговорення з метою швидкого завершення процесу.

РА також привітала прогрес у виконанні Пріоритетного плану дій з імплементації поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі Україна – ЄС на 2023-2024 роки, зокрема у сферах роумінгу та вільного обігу окремих промислових товарів.

Україна висловила зацікавленість у відновленні консультацій щодо прискорення та розширення сфери скасування ввізного мита у двосторонній торгівлі відповідно до статті 29(4) Угоди про асоціацію.

Україна привітала пропозицію Європейської Комісії продовжити тимчасове призупинення ЄС усіх митних зборів на імпорт з України до ЄС ще на рік до червня 2025 року.

Україна вкотре наголосила на важливості забезпечення належної реалізації взаємовигідної Угоди про вантажні перевезення автомобільним транспортом і її продовження на період 2024-2025 років.

Україна привітала співпрацю між Україною, ЄС та державами-членами ЄС у рамках Спільної координаційної платформи з питань експорту та транзиту української сільськогосподарської продукції.

РА відзначила виконання Україною всіх технічних вимог для завершення процесу синхронізації української та європейської енергосистем та набуття повноправного членства в ENTSO-E. ЄС продовжуватиме підтримку енергетичного сектору України, в тому числі шляхом доставки необхідних енергетичних товарів, обладнання та екстреної допомоги, а також сприяння транскордонній торгівлі електроенергією, підвищення енергоефективності та прискорення впровадження відновлюваних джерел енергії.

ЄС продовжить свою гуманітарну допомогу та допомогу у сфері цивільного захисту в Україні.

РА привітала інтерес України до участі в політиці ЄС, а також підписання Угоди про співпрацю у сфері охорони здоров’я між Європейською Комісією та Міністерством охорони здоров’я України.

Повний текст спільного прес-реліз за підсумками 9-го засідання Ради асоціації між Україною та ЄС.

9-те засідання Ради асоціації Україна – ЄС відбулось сьогодні, 20 березня, у Брюсселі. Засідання відбулося під співголовуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Високого представника Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.

Довідково

Рада асоціації Україна – ЄС була створена під час її першого засідання 15 грудня 2014 року на основі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з метою моніторингу та контролю виконання Угоди. Засідання проводяться на рівні міністрів не менше одного разу на рік, і складаються з членів Уряду України, з однієї сторони, та членів Ради ЄС і членів Європейської Комісії, з іншої сторони.