Попри триваючу війну, Україна і ЄС разом будують новий європейський проєкт та більш спроможну оборонну промисловість, – Ольга Стефанішина

26.03.2024

У вівторок, 26 березня Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина звернулась до учасників заходу Hanalys 2024 «Фінляндія, Швеція та Україна в розширеному ЄС», організованому Шведсько-фінським культурним центром Hanaholmen.

Участь у дискусії взяли зокрема міністри закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен   та Швеції Тобіас Біллстрьом.

«Перш за все, я хочу подякувати Фінляндії та Швеції за безперервну та довготривалу стійку підтримку України не лише з початку вторгнення, але й впродовж 10 років після Революції гідності та свідомого вибору України повернутися до європейської сім’ї. Фінляндія та Швеція твердо стоять на сторожі реформ та демократичного вибору України, тож наші успіхи – це і ваша величезна заслуга. Здатність України, нашої адміністрації впоратися з війною, вижити під час війни та продовжувати необхідні реформи. Ми зробили це разом», – зазначила Віцепрем’єр-міністерка.

Вона розповіла про поточну ситуацію в країні, зокрема про триваючі масовані атаки росії по мирним українським містам, і в цьому контексті висловила подяку партнерам за військову допомогу, яка дозволяє давати відсіч агресору та зберегти життя громадян.

Також Ольга Стефанішина привітала Швецію і Фінляндію, які не так давно приєдналися до Організації Північноатлантичного договору.

«Це дуже важливий і своєчасний крок і також дуже сильна політична відповідь на російську агресію. З нетерпінням чекаю на те, щоб разом детальніше проаналізувати весь шлях, який ваші країни пройшли до моменту приєднання до НАТО. Важливо переконатися, що кожна країна в Європі робить свій внесок у глобальну безпеку. Переконана, що саме Україна здатна привнести в європейську безпеку необхідні елементи, щоб зробити її по-справжньому стійкою і обороноздатною», – підкреслила вона.

Урядовиця подякувала за високу оцінку трансформацій, через які пройшла Україна за останні два роки повномасштабної війни.

«Зараз, коли війна триває більше двох років, я пишаюся тим, що Україна і Європейський Союз разом будують новий європейський проєкт, потужніший європейський оборонний стовп, спроможнішу європейську оборонну промисловість, і всі 27 лідерів Європейського Союзу знайшли в собі мужність, силу і далекоглядність, щоб ухвалити рішення про те, що Україна стане членом Європейського Союзу», – сказала Ольга Стефанішина.

Вона наголосила, що попри триваючу війну, Україна продовжить шлях трансформацій, які позбавлять країну від негативної спадщини, успадкованої після розвалу Радянського Союзу.

«Останнє, на чому я наголошу: для реалізації кожного амбітного плану, який ми маємо, чи то майбутнє України, чи то відновлення, чи то майбутнє зміцненого і більш спроможного Європейського Союзу, нам потрібно, щоб Україна вижила. Нам потрібно, щоб Європа вижила. Нам потрібен мир. Тому, в першу чергу, нам потрібно більше боєприпасів, більше рішень, які забезпечать військову підтримку України і не дозволять існуванню України бути заручником політичних процесів в інших країнах. Я впевнена, що ваші країни здатні побачити і зробити це можливим», – додала Віцепрем’єрка.