Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для вимушено переміщених українців до березня 2026 року

Допомога ЄС

28.06.2024

25 червня Рада ЄС ухвалила рішення про продовження тимчасового захисту до 4 березня 2026 року для понад 4 мільйонів українців, які рятуються від російської загарбницької війни на території Євросоюзу.

«День за днем ​​Росія тероризує український народ своєю війною з великою кількістю бомбардувань. Це небезпечні обставини. Ті, хто рятуються від російської агресії, можуть і надалі розраховувати на нашу солідарність», – зазначила державний секретар Бельгії з питань притулку та міграції Ніколь де Мур, коментуючи рішення. 

Тимчасовий механізм захисту було запущено 4 березня 2022 року – лише за кілька днів після того, як російські збройні сили розпочали повномасштабне вторгнення в Україну.

Рішення щодо продовження не змінює рішення від березня 2022 року в частині категорій осіб, на яких поширюється тимчасовий захист.

Відповідно до своїх національних процедур, країнам-членам ЄС, можливо, доведеться прийняти додаткові імплементаційні акти для офіційного оформлення продовження.

Довідково

Тимчасовий захист – це надзвичайний механізм ЄС, який активується у виняткових обставинах, пов’язаних із масовим напливом біженців. Тимчасовий захист забезпечує негайний і колективний захист великій групі переміщених осіб, які прибувають до ЄС і не мають змоги повернутися до країни походження.

Система зменшує тиск на національні системи надання притулку, оскільки заяви не потрібно розглядати окремо. Люди, які користуються тимчасовим захистом, користуються однаковими правами в усьому ЄС, що включають:

  • місце проживання;
  • доступ до ринку праці та житла;
  • медичну допомогу;
  • соціальну допомогу;
  • доступ дітей до освіти.

Закон ЄС про тимчасовий захист встановлює мінімальні стандарти захисту. Фактичний рівень допомоги однієї країни-члена може відрізнятися від іншої.