Рада ЄС схвалила План для Ukraine Facility

Допомога ЄС

14.05.2024

У вівторок, 14 травня, Рада ЄС ухвалила імплементаційне рішення, яким позитивно оцінила План України для Ukraine Facility, який визначає наміри уряду України щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи в межах процесу вступу до ЄС протягом наступних чотирьох років.

Рада ЄС відзначає, що завдяки цьому плану Україна виконала попередню умову для отримання підтримки в межах Ukraine Facility у розмірі 50 млрд євро, і що тепер можуть розпочатися регулярні виплати.

Рішення Ради відкриває шлях для підписання відповідних документів про фінансування в межах програми та подальшої реалізації Ukraine Facility у 2024-2027 роках, який передбачає допомогу у розмірі 50 млрд євро.

Затвердження Плану також дозволить Єврокомісії надати Україні до 1,89 млрд євро попереднього безумовного фінансування. Транш очікується після підписання Україною Рамкової угоди та її ратифікації Верховною Радою.

Виплати Україні будуть здійснюватися ЄС за умови реалізації узгоджених реформ та заходів, спрямованих на посилення зростання, підтримки макроекономічної стабільності, покращення фіскальної ситуації та підтримки подальшої інтеграції України до ЄС.

Фінансова підтримка в межах Плану буде надаватися за умови, що Україна продовжуватиме дотримуватись та поважати ефективні демократичні механізми, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати повагу до прав людини. Фінансова підтримка також залежить від зміцнення верховенства права, підтримки незалежності судової влади, посилення реформи державного управління та боротьби з корупцією і відмиванням грошей.