Тарас Качка представив Раді ЄС пропозиції України щодо поглиблення співпраці в аграрній сфері

27.10.2025

Під час виступу на засіданні Ради Євросоюзу з питань сільського господарства та рибальства у Люксембурзі Тарас Качка представив актуальний стан агросектору України, прогноз виробництва та обсяги двосторонньої торгівлі, а також окреслив бачення України як частини спільного агропродовольчого простору ЄС.

Зокрема серед пропозицій – надання Україні статусу спостерігача у процесі реформування Спільної аграрної політики ЄС, відновлення та розширення аграрного діалогу «ЄС–Україна» з акцентом на інноваціях, кліматично розумному сільському господарстві та стратегічній автономії, обмін досвідом, а також формування європейсько-української «super power» у аграрному секторі.

Серед ключових питань засідання також оновлення Угоди про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

«Оновлена Угода про зону вільної торгівлі є критично важливою для українських експортерів, адже вона допоможе відновити стабільність та прогнозованість торговельних потоків між Україною та ЄС. Ми є частиною європейського аграрного ланцюга і нам приємно підтвердити, що українське сільське господарство розвивається відповідно до стандартів ЄС», – наголосив він.

На засіданні Ради 27-28 жовтня міністри ЄС обговорюють проєкт Спільної аграрної політики після 2027 року, зокрема її «зелену архітектуру», актуальний стан аграрного ринку Європейського Союзу, рибальство у Балтійському морі тощо.

Окремо в межах візиту до Люксембургу, Тарас Качка провів зустріч із Міністром продовольства, сільського господарства та рибальства Данії Якобом Єнсеном і Єврокомісаром з питань сільського господарства та продовольства Крістофом Гансеном.

Сторони обговорили подальшу співпрацю у сільському господарстві, продовольчій безпеці, ветеринарному контролі та сталому розвитку. Окремо розглянули можливість проведення аграрного діалогу між Україною та ЄС з питань торгівлі між сторонами, обмін досвідом та формування спільного бачення стратегічної автономії Європи у продовольстві.