У Брюсселі відбулись двосторонні зустрічі Україна-ЄС щодо економічних критеріїв та фінансового контролю

08.10.2024

8 жовтня у Брюсселі, Бельгія, відбулись зустрічі України та Європейської Комісії щодо відповідності українського законодавства праву ЄС за сферами «Економічні критерії» та переговорного розділу 32 «Фінансовий контроль», що є частиною переговорного процесу вступу України до Європейського Союзу.

Зустрічі відбулись у гібридному форматі – українські делегації брали участь як оффлайн, так і онлайн. Від Української сторони зі вступним словом до учасників звернулась головна переговірниця – Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина.

«Україна вже доклала значних зусиль для узгодження своєї правової бази з європейською для того, щоб наша держава була конкурентоспроможною та функціональною на європейському внутрішньому ринку. Ми проробили суттєву роботу для узгодження нашої правової бази з acquis ЄС. Я дуже вдячна нашій команді, яка інтенсивно та ретельно готувалася до цієї сесії з огляду на важливість економічної інтеграції до ЄС, а також на процес відбудови та відновлення нашої економіки від наслідків війни», – підкреслила Ольга Стефанішина.

Зі вступним словом до учасників від сторони ЄС звернулись Головуючий від Єврокомісії на зустрічі, Керівник відділу в Генеральному директораті з питань юстиції та захисту прав споживачів (DG JUST) Марк Йорна, директор по відносинах із Україною Генерального директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR) Анна Ярош-Фріз та директорка з міжнародних економічних і фінансових відносин Генерального директорату Єврокомісії з економічних і фінансових питань (DG ECFIN) Анніка Еріксгаард.

За словами першого заступника Міністра економіки України Олексія Соболева, під час сесії, присвяченої «Економічним критеріям», українська делегація презентувала оцінку стану наближеності України до виконання економічних критеріїв ЄС, яка стане основою для майбутніх переговорів. Було представлено бачення української сторони щодо подальшого функціонування ринкової економіки, здатності України інтегруватися в спільний ринок ЄС, залучати інвестиції та можливості запроваджувати структурні реформи.

В межах скринінгової сесії розглядалися питання макроекономічної стабільності, функціонування товарних ринків, фінансового ринку, ринку праці, сфер освіти та інновацій, фізичного капіталу та якості інфраструктури, секторальної та корпоративної структури української економіки, економічної інтеграції з ЄС та цінової конкурентоспроможності, а також боротьби з корупцією.

Під час сесії, присвяченої переговорному розділу 32 «Фінансовий контроль», заступник міністра фінансів Денис Улютін докладно розповів про реалізовані заходи у сфері державного внутрішнього фінансового контролю та наближення національних стандартів до кращих міжнародних практик.

«Оскільки у світі не існує двох ідентичних систем державного управління, наша система фінансового контролю також має свої особливості, сформовані історично та адаптовані до наших потреб. Наразі наша основна задача – подальше наближення до стандартів ЄС із забезпеченням синергії між різними видами контролю та повного охоплення публічного сектору. Це особливо актуально з огляду на надходження значних обсягів зовнішнього фінансування та масштабних заходів з відбудови, відновлення та модернізації України», – зазначив Денис Улютін.

Доповіді презентували представники Міністерства фінансів України, Рахункової палати, Державної аудиторської служби України, Національного банку України, Міністерства економік, Міністерства освіти і науки, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Інші новини

Всі новини