У Києві відбувся Форум національних меншин (спільнот) України: європейська перспектива, діалог, захист прав

Наш шлях до ЄС

07.06.2024

У п’ятницю, 7 червня, у Києві відбувся Форум національних меншин (спільнот) України, присвячений реалізації реформ з удосконалення українського законодавства відповідно до європейського у сфері етнополітики та забезпечення прав національних меншин (спільнот) в умовах війни.

Участь у заході взяло близько 150 представників державних інституцій, міжнародних організацій, громадського сектору та наукових кіл. Форум став майданчиком для діалогу, обміну досвідом та визначення шляхів подолання викликів, з якими стикаються національні меншини (спільноти) в Україні, на тлі триваючої повномасштабної війни.

У своїх вітальних промовах Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підкреслили важливість забезпечення прав національних меншин (спільнот) та їхню роль у консолідації українського суспільства в умовах повномасштабної війни росії проти України.

«Сьогодні Україна виборює своє майбутнє у кровопролитній війні. На фронті і в тилу, заради перемоги,  працюють  люди усіх національностей – вони єдині, вони вірять в Україну, вони знають, що саме Україна – країна можливостей для національного, культурного розвитку. З перших років після відновлення незалежності Україна дбала про інтереси всіх етнічних спільнот, які тут проживають. Після того як ми отримали статус кандидата на членство в Євросоюзі, ця робота посилилася і вийшла на новий рівень», – сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

Голова Уряду також додав, що отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС стало стимулом для оновлення українського законодавства щодо національних меншин (спільнот), яке нині відповідає міжнародним стандартам прав людини. За останній рік ухвалено три закони та 10 підзаконних актів, спрямованих на імплементацію цих стандартів. Прем’єр зокрема підкреслив важливість проробленої роботи в контексті збереження національної єдності в умовах боротьби за незалежність та територіальну цілісність нашої держави.

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зазначила, що Уряд прагне створити інклюзивне середовище, де кожна людина почувається важливою та цінною.

«На сьогодні українська державна політика передбачає відкритість і усунення будь-яких бар’єрів у реалізації прав національних меншин (спільнот). Тому, кожен з вас останнім часом міг побачити значну кількість точкових змін щодо  збільшення можливостей для здобуття освіти мовою національних меншин, доступу до вищої освіти, реалізації виборчих прав, доступу до медіа, всіх базових прав людини, які гарантовані кожному українцю, кожному представнику національної меншини, – заявила Віцепрем’єр-міністерка, – Вже за кілька тижнів ми маємо намір розпочати переговори про членство України в Європейському Союзі, Україна виконала для цього всі умови. Про це зокрема свідчить представлений сьогодні Звіт Єврокомісії, де Україна отримала позитивну оцінку, зокрема і в сфері імплементації прав національних меншин. Ми вдячні міжнародним партнерам за підтримку на цьому шляху і визнання наших зусиль».

Віктор Єленський, Голова ДЕСС відзначив, що піднесення національної самосвідомості українського народу стало каталізатором для зростання самоідентичності інших етносів, які пов’язали свою долю з Україною.

«Проголошений на початку української незалежності принцип, що всі народи, які проживають на території України, повинні мати рівні можливості та шанси на розвиток, став орієнтиром для подальшої політики щодо національних меншин. Зараз, без жодних сумнівів, ми перебуваємо на етапі піднесення, яке є очевидним, стрімким і, я впевнений, незворотним», – наголосив Голова ДЕСС.

В межах заходу, міжнародні партнери висловили свою підтримку Україні на шляху до ЄС, підкреслюючи важливість захисту прав меншин та тих кроків, які уже реалізовані нашою державою щодо захисту прав національних меншин (спільнот) та зокрема в межах реалізації рекомендацій Єврокомісії.

Так, одним із важливих кроків на шляху захисту прав національних меншин (спільнот) стало затвердження Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» до 2034 року. Її мета – зміцнити соціальну стійкість, згуртованість та єдність українського суспільства. Також створено Раду громадських об’єднань національних спільнот України, яка представляє 18 національних меншин країни.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова підкреслила, що кроки, які Україна здійснює для захисту прав національних меншин, є вагомим фактором на шляху її євроінтеграції: «Стан національних меншин – це тест на міцність суспільства, тест на міцність держави. Це один з ключових критеріїв, щодо якого буде здійснюватись постійний моніторинг на всьому шляху вступу країни до ЄС. – сказала Катаріна Матернова. – Попереду на нас чекають технічні переговори щодо вступу України до ЄС. Остаточне рішення буде залежати від держав-членів. Щиро сподіваюся, що відбудеться міжурядова конференція та буде прийнятий мандат про початок переговорів».

Голова Департаменту з питань антидискримінації Ради Європи Халвард Горсет запевнив, що РЄ готова надати Україні всю необхідну підтримку у реформуванні етнополітики та захисті прав меншин.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець представив Спецдоповідь щодо дотримання прав національних меншин (спільнот) та корінних народів в умовах збройної агресії РФ. У документі напрацьовано 75 рекомендацій органам державної влади щодо покращення ситуації з правами національних меншин. Також Омбудсман розповів, що в командах його Представництв у регіонах працюватиме спеціаліст, який опікуватиметься правами нацменшин.

«Україна продемонструвала значний прогрес у вдосконаленні законодавства щодо національних меншин, враховуючи рекомендації Єврокомісії, але деякі ключові аспекти потребують подальшої роботи, – наголосив Дмитро Лубінець. – Щоб розуміти проблеми національних меншин, потрібно частіше напряму спілкуватися безпосередньо з їхніми представниками. Для цього ми проводимо моніторингові візити до місць компактного проживання національних меншин та збираємо дані про порушення їхніх прав. Також ми продовжуємо роботу над створенням «Центру національних меншин України» у Києві: наразі ми направили лист до Фонду держмайна з проханням надати приміщення».

Наприкінці  заходу було презентовано проєкт Підсумкового документу щодо ключових подальших  пріоритетів держави у сфері дотримання прав національних меншин (спільнот), зокрема щодо імплементації рекомендацій Єврокомісії, посилення мовної підтримки національних меншин (спільнот), забезпечення рівного доступу до освіти та охорони здоров’я, розробленого на основі попередніх пропозицій від представників національних меншин.  Учасники форуму, серед іншого представники профільних громадських організацій та обєднань національних меншин (спільнот), зможуть  подати свої пропозиції до документу для напрацювання консолідованої позиції за підсумками Форуму для забезпечення ефективності  подальшого руху держави на шляху захисту прав національних меншин (спільнот).

Проєкт Підсумкового документу – за посиланням українською та англійською.

Пропозиції просимо надсилати на електронну адресу ihor.lossovskyi@dess.gov.ua, info@dess.gov.ua.

Форум організовано: Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Державною службою України з етнополітики та свободи совісті, Офісом Ради Європи в Україні – Київ, Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції,  Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Комітетом Верховної Ради України з прав людини в межах спільного проєкту Ради Європи та Європейського Союзу «Підтримка імплементації європейських стандартів у сфері боротьби з дискримінацією та захисту прав національних меншин в Україні».