Україна долучилась до Глобальної ініціативи Уряду США для розвитку потенціалу жінок Women LEAD загальною сумою на понад $850 млн

09.07.2024

8 липня, напередодні 75-го саміту НАТО, Уряд США у співпраці з партнерами, включно з Україною, започаткував ініціативу “Жінки на чолі ефективної та підзвітної демократії в цифрову епоху (далі – Women LEAD). Дана ініціатива зібрала уряди різних країн, філантропів, представників громадянського суспільства та міжнародні організації та має на меті просування глобальної політичної участі та лідерства жінок.

Серед урядів, що також доєднались до ініціатии зокрема: Австралія, Канада, Фінлядія, Ісландія, Японія, Кенія, Румунія, Республіка Корея, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція, Велика Британія, а також Єврокомісія.

Ініціатива спрямована на досягнення 3 ключових цілей:

  • Усунути розрив у політичному лідерстві жінок, підтримуючи ініціативи з побудови та підтримки участі жінок і дівчат-лідерок.
  • Підтримувати та масштабувати діяльність із запобігання та реагування на насильство щодо жінок у політиці та громадському житті.
  • Створити Глобальну практикуючу спільноту Women LEAD (CoP) для посилення координації та співробітництва між партнерами та сприяння рівному навчанню та обміну знаннями для просування участі жінок у політиці та громадському житті.

Україна, як частина ініціативи, працюватиме над блоком протидії сексистським стереотипам, які закріплюють соціальні норми та очікування про роль і представництво жінок у політичному та громадському житті, сприянню позитивному зображенню жінок-лідерок. Крім того, розробить рекомендації щодо відповідального висвітлення в ЗМІ жінок-посадовців, включно з підходом абсолютної нетерпимості до насильства щодо жінок-лідерок, як частини поточних зусиль з реалізації свого Національного плану дій щодо жінок, миру та безпеки.

Вцілому, партнери Ініціативи вже пообіцяли зробити внески на загальну суму понад 850 мільйонів доларів США для подальшого узгодження зусиль з усунення прогалин в політичному лідерстві жінок і перешкод для жінок у політичному та громадському житті.

Опікуватись ініціативою буде Мережа гендерної інклюзивної демократії, започаткована на другому Саміті за демократію в березні 2023 року, що проходив зокрема під патронатом Президента США Джо Байдена. Мережа працює над стимулюванням дипломатичних і програмних дій для сприяння громадській і політичній участі жінок і лідерству. Партнери мережі працюють на багатосторонньому рівні та на рівні країн, щоб розбудувати пул громадянських та/або політично зацікавлених жінок і дівчат, щоб створити сприятливе середовище для сприяння їхнього представництва та лідерства.

Основна місія Мережі полягає в тому, щоб краще об’єднати зусилля її членів для посилення та захисту демократії з урахуванням гендерних аспектів, включно з лідерством жінок у політиці та суспільному житті.

Більше про ініціативу Women LEAD (англійською) тут.

Детальніше про Мережу гендерної інклюзивної демократії (англійською) за посиланням.