Україна отримала ще один транш макрофінансової допомоги від ЄС на суму 1,5 млрд євро

Допомога ЄС

24.04.2024

До Держбюджету України надійшов другий транш в рамках перехідного фінансування обсягом 1,5 млрд євро відповідно до інструменту Європейського Союзу Ukraine Facility.

Про наступний транш повідомила пресслужба Європейської Комісії.

«Україна несе на своїх плечах важкий тягар заради всіх нас. Сьогодні ми виділяємо додаткові €1,5 млрд в межах програми Ukraine Facility обсягом €50 мільярдів. Це життєво важливо для того, щоб держава та інституції України працювали, допоки вона дає відсіч агресору. Європа залишається єдиною та рішучою», — зазначила у мережі Х Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

У березні до держбюджету надійшов перший транш обсягом 4,5 млрд євро. Виконавши всі 5 реформ у сферах управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища, Україна залучила загалом 6 млрд євро передбачених механізмом перехідного фінансування.

Довідково

Ukraine Facility – це інструмент, що передбачає можливість отримання Україною фінансової та технічної допомоги ЄС на загальну суму 50 млрд євро. З них на бюджетну підтримку буде спрямовано 38,27 млрд євро, інвестиційний фонд – 6,97 млрд євро, на технічну та адміністративну підтримку – 4,76 млрд євро.

Програма має створити фундамент для швидкого відновлення та розвитку української економіки. Пакет спрямований на покриття потреб України на 2024−2027 роки.